Суспільство

У селі на Чернігівщині зберігся унікальний голландський вітряк (Фото)

Село Ямище розташоване в Ріпкинському районі. Село маленьке і зовні нічим не примітне. Але в цьому селі дивом зберігся дерев’яний вітряк. Вітряк шатрового (голландського) типу розташований на пагорбі в кінці села.

Про це повідомляється на сторінці проєкту «Za Mistom».

Поряд поле з дозрілою пшеницею й узлісся. Ймовірна дата побудови – початок ХХ століття. Вітряк складається з двох частин: восьмигранного баштоподібного корпуса та чотирьохгранної із зрізаними кутами голови (шатра), увінчаний дахом. У шатрі розташований головний горизонтальний вал із чотирма крилами на кінці. За допомогою великої та малої триби цей вал був з’єднаний із сохою – вертикальним валом, що приводить у рух верхнє жорно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначні місця Чернігівщини можна дивитись на інтерактивній карті

Жорна розміщені в нижньому ярусі корпуса, зараз валяються розбиті, але все одно захоплюють. Корпус з’єднаний із шатром через поворотний круг.

У нижній частині шатра пропущена пара брусів, до кінців яких кріпилися жердини, за допомогою яких обертали «голову» вітряка в напрямку вітру. Вітряк має каркасну структуру, ззовні оббитий дошками. Основа вітряка – це зруб із дубових брусів. Радує, що механізм вітряка непогано зберігся.

Це унікальна дерев’яна споруда народної архітектури, яка дивом збереглася. Утім, споруда потребує негайного ремонту.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button