Суспільство

Мільйони українців ризикують залишитися без первинної меддопомоги вже цього року

*Актуально

У державному бюджеті України цього року передбачено 13,5 млрд грн. на фінансування первинної ланки медичної допомоги. Чиновники МОЗ упевнені, що цих грошей вистачить для фінансування у повному обсязі первинного рівня меддопомоги. Як повідомила депутат Чернігівської міської ради від партії «Наш край», головний лікар міської дитячої поліклініки №2 Ганна Якубова, якщо мінімальну ставку фінансування хворого в розмірі 370 грн. помножити на 42 млн громадян України виходить 15,54 млрд грн.

Таким чином, на первинну ланку меддопомоги навіть за цими простими розрахунками вже не вистачає понад 2 млрд. грн.

Між тим, у гонитві за популізмом та з «турботою» про українських дітей і людей похилого віку посадовці підвищили корегувальні коефіцієнти для дітей до 17 років та громадян старше 40 років. Актуальні розрахунки витрат на «первинку»:

7,609 млн дітей потребують, згідно з новими коефіцієнтами, 7,67 млрд грн.;

21,487 млн людей старших за 40 років потребують 11,56 млрд грн.

Сукупно це становить вже 19,23 млрд грн. Додаємо громадян вікової групи 18-39 років із незміненим коефіцієнтом та отримуємо ще понад 4 млрд грн.

«Тож, сума видатків на первинну ланку меддопомоги складає 23,26 млрд грн., але аж ніяк не 13,5 млрд грн, передбачених бюджетом на цей рік. У бюджеті-2018 не передбачено до 10 млрд грн. на лікування українців!», — констатувала депутат міськради. На її думку, мабуть, через це медичні працівники мають найнижчі заробітні плати серед працівників усіх галузей, аби частково перекрити дефіцит.

Партія «Наш край» закликає уряд терміново провести бюджетні розрахунки видатків на первинну медичну допомогу та внести до Верховної Ради зміни до бюджету з урахуванням усіх вікових категорій громадян.

«Ми вимагаємо впроваджувати зміни, відповідно до визначених Конституцією України норм. Усі категорії громадян мають отримувати гарантовану медичну допомогу, водночас, уряд зобов’язаний забезпечити оплату лікарям за медичне обслуговування усіх вікових груп, а не відправляти кращих кваліфікованих спеціалістів-медиків за кордон у пошуках гідного життя», — наголосила Ганна Якубова.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button