Суспільство

У школах Чернігівщини оновлюють обладнання для харчоблоків

У школах Чернігівщини вже оновлюють харчоблоки. Це зроблено за кошти залишків освітньої субвенції 2019 року, а саме 400 мільйонів гривень.

Їх розподілили по всіх областях України, пропорційно до кількості учнів. Таким чином Чернігівська область отримала 9 млн 483,2 тис. гривень.

Як розповіли в управлінні освіти і науки Чернігівської ОДА, ці кошти розподілили ще наприкінці минулого року. Далі суми узгоджували з МОН, яке в березні визначило порядок їх використання.

«У ньому прописано, що ці кошти виділені на ремонт і придбання нового обладнання для шкільних харчоблоків. Тобто великого, технологічного. Було відібрано 32 заклади, першочергово – це великі опорні школи, які терміново потребують таких вкладень. Гроші виділено нашим розпорядженням на місцеві ради, ми їх не проводили. Тоді ми зібрали пропозиції і відправили, згідно з порядком, на міністерство, на базі якого засідала комісія, до якої входили й народні депутати. Вони розглянули пропозиції, і десь у середині липня нам погодили ці об´єкти. І, відповідно, на місцях почали використовувати кошти», – розповів начальник управління освіти Чернігівської ОДА Микола Конопацький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівники харчоблоків у ніжинських школах не мали медичних книжок

Торги за системою прозорих закупівель закінчились у середині вересня.

Те, яке обладнання треба закупити, визначали безпосередньо на місцях. Це холодильна та морозильна техніка, електроплити, жарові шафи та інше. Є обладнання, яке замовляли з-за кордону.

Оновлене обладнання буде в багатьох навчальних закладах Прилук, Ніжина. Кошти виділено на Варвинський і Городнянський ліцеї, а також Семенівську, Корюківську, Гончарівську, Куликівську, Менську, Сосницьку гімназії та інші великі заклади, що підпадали під критерії відбору.

В обласному центрі обладнання оновлять у 3-й, 7-й та 12-й школах, у яких уже чекають встановлення.

Кошти отримали заклади тих населених пунктів, місцеві ради яких гарантували співфінансування цієї програми, тобто готові були надати зі свого бюджету не менше 10% потрібної суми.

Розрахунок за обладнання здійснюється лише після того, як його встановлять та перевірять.

Наразі триває активне освоєння коштів, доставка та встановлення обладнання. Частина закладів уже використала всі кошти. На сьогодні це 31%.  Повністю реалізувати програму планують до кінця року.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button