Суспільство

У Снову зафіксоване погіршення водогосподарської обстановки

Наприкінці минулого тижня на річці Снов зафіксоване погіршення водогосподарської обстановки в районі автодорожнього мосту села Заріччя Семенівського району.

На річці відзначають незначну зміну кольору води, наявність нехарактерного запаху, поодинокі випадки загибелі риби – це свідчить про порушення кисневого режиму та виникнення застійних явищ.

Про це повідомляють на сайті Деснянського басейнового управління водних ресурсів.

Із метою встановлення можливих причин виникнення цієї ситуації лабораторією вод і ґрунтів Деснянського БУВР 03.08.2018 проведено відбір проб води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Снов із висоти пташиного польоту

Результатами відбору проб зафіксовано перевищення гранично допустимої концентрації (ГДК) для водойм рибогосподарського призначення за ХСК у 2,1 – 2,7 разу, заліза загального у 12,0 – 13,1 разу (під час планового моніторингу в липні – у 2,6 разу).

Вміст розчиненого у воді кисню становить 0,32 – 0,55 мгО2/дм3, що значно нижче ГДК. Критично низький рівень розчиненого кисню призвів до підняття риби на поверхню та поодиноких випадків її гибелі.

Така ситуація спричинена значним підйомом рівня води в р. Снов. Станом на 02 серпня в річці зафіксовано підйом води на 1,2 м відносно літнього рівня (підйом продовжується, за добу – приблизно на 30-35 см), це спровокувало вихід води на заплаву.

Підйом рівня води спричинений зливовими дощами, які пройшли на території Семенівського району за період із 21 по 31 липня. На території району кількість опадів за минулий місяць становила 135,5 мм (171,5% місячної норми), також рясні опади випали на території Російської Федерації, що також сприяло підняттю рівня води в річці Снов (р.Снов – транскордонна).

Крім того, річка протікає серед заболоченої місцевості, з атмосферними опадами по рельєфу місцевості до річки потрапляє болотна вода з рештками рослинного детриту та надходять дощові змиви сільськогосподарських угідь з низьким вмістом розчиненого кисню та підвищеними концентраціями фосфатної та азотної груп. На тлі підвищення рівня води під дією високих температур відбувся прискорений процес цвітіння та розвитку синьо-зелених водоростей, під час відмирання яких виникає кисневий дефіцит і виділяються токсини.

Моніторинг ситуації на річці Снов продовжується.

Ще статті по темі

Back to top button