Суспільство

У Сновську люди обурені через можливе закриття сектору міграційної служби

Із липня 2022 року Сновський сектор УДМС України в Чернігівській області призупинив свою діяльність. Мотивували це тим, що в прикордонній з агресором зоні є певні ризики для функціонування необхідної мережі. Але від такого рішення насамперед страждають люди, особливо мешканці сільської місцевості.

У Сновській громаді – 21 200 людей і дуже багато з них мають потребу в послугах місцевого сектору міграційної служби. Одним – фотокартку до паспорта треба вклеїти, іншим – оформити паспорт, ID-картку, до того ж багато людей у нинішній неспокійний час хочуть собі закордонні паспорти. І це, звісно, неповний перелік послуг, які має надавати Сновський структурний підрозділ міграційної служби. Але, як уже зазначалося, з липня минулого року – не надає.

«Ми проводили аналіз, поки торік у червні працював міграційний сектор, на нього було досить велике навантаження. Бо люди потребують міграційних послуг», – пояснює Лілія Терещенко, начальник відділу «Центр надання адміністративних послуг».

«Наша структура ще існує, але ми – на простої. Все думали: ось настане осінь і запрацюємо, потім – що взимку, але ніяк. Ось була обласна онлайн-колегія і на ній сказали, що хочуть, щоб ми всі були відкриті та працювали. А як уже Київ вирішить…. Буде рішення колегії ДМС із Києва, якого і чекаємо. Але ж водночас потихеньку підрозділи ДМС відкриваються в інших населених пунктах – у Коропі, який, до речі, менший ніж Сновськ, у Борзні, Носівці. А нам кажуть, що ми – прикордоння…», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Алла Могилевець, завідувач Сновського сектору управління державної міграційної служби в Чернігівській області.

Вона розповіла, що коли сектор у червні відновив свою роботу, доводилося обслуговувати багато клієнтів. Черги стояли щодня.

«Навіть по 28 людей на день черга була. І взагалі менше як 20 осіб на день не було. І це ще зважаючи на те, що багато людей по послуги поїхали до Корюківки, бо там їх відновили суттєво раніше, ніж у Сновську.

Торік ми оформили майже 700 ID-карток і закордонних паспортів. Це з врахуванням, що ми працювали лише в січні, неповний лютий і три тижні в червні. Також оформили три протоколи по іноземцях і одне рішення на повернення», – згадує Алла Могилевець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна і школа: про навчальний процес на чернігівському прикордонні

Вона, до речі, щодня отримує запитання від людей, коли нарешті запрацює сектор УДМС саме у Сновську. Бо їздити людям до Корюківки, Чернігова чи Мени незручно та дорого.

«Прямого сполучення з Корюківкою, яка найближче до нас, немає. Є тільки попутні маршрутки. Єдиний вихід для людей із села – винайняти автівку, бо з села ще до Сновська треба якось дістатися, не те що до Корюківки. Зрозуміло, що на жодну маршрутку сільські люди не встигають. А чим за машину платити? Усі знають, які в селах заробітки.

А поїдеш не до Корюківки, а до Чернігова, то там ще більші черги. І до Мени теж не варіант їхати, бо прямого сполучення також немає. Лише треба їхати до Березни, там стояти і чекати якогось автобуса. І коли нарешті доберешся до місця призначення, то може світла чи інтернету не бути, бо в нас тут перебої трапляються. У Сновську нашим людям послуги отримувати значно зручніше», – розказує пані Алла.

Тож і виходить, що заручниками виниклої ситуації є прості люди, яким і так тяжко живеться. До того ж, нині такий час, що без дійсних документів із дому не виходять. Потрібно, щоб паспорт завжди був із собою, бо всюди на блокпостах документи перевіряють.

«Багато людей до ЦНАПу приходять із запитаннями: «Чи вклеїте фото? Чи оформите паспорт? Але ж це повноваження міграційної служби і ніхто їх нам не передає. А потреба в таких послугах дуже велика, особливо в нинішній час», – повідомляє Лілія Терещенко.

За її словами, з проханням відновити роботу сектору міграційної служби у Сновську стукали, як кажуть, в усі двері. Але поки з того нічого не вийшло. Відповідь від усіх та сама: на даний час відновити роботу сектору не можна через воєнний стан і загрозу обстрілів. І, до речі, це проблема не лише Сновська, а й прикордонних Городнянської, Ріпкинської, Семенівської громад.

«До речі, державна міграційна служба посилається у своїх відповідях на закон про адміністративні послуги, з чого можна зробити висновок, що ДМС не проти, якби ці послуги взяв ЦНАП. Але наразі в бюджеті громади відсутнє фінансування на це. Вартість становить приблизно 600 тисяч гривень. А ті ЦНАПи, що придбали таке обладнання, вже більше року не можуть його запустити. Тож необхідність функціонування підрозділу ДМС в громаді точно залишається актуальною!» – переконана Лілія Терещенко.

Натомість Алла Могилевець каже, що сьогодні розглядається питання об’єднати Сновський сектор із Корюківським, аби зберегти робочі місця для людей. Але знову ж таки, для жителів Сновщини, особливо сільських, це створюватиме суттєві незручності. Люди просять, щоб сектор міграційної служби був у Сновську, як до повномасштабної війни.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button