Суспільство

У Сосниці хочуть бурити нижньокрейдяну свердловину

Нещодавно в Мережі з’явилось чимало інформації про будівництво нижньокрейдяної свердловини в Сосниці. Зокрема, в селищі навіть відбулись громадські слухання щодо впливу на довкілля згаданого будівництва. Тож ЧЕline вирішив з’ясувати, навіщо потрібна свердловина та хто її робитиме. На всі запитання охоче відповів Олександр Клименко, начальник відділу житлово-комунального господарства, благоустрою, охорони навколишнього середовища та інфраструктури Сосницької селищної ради.

Що це за свердловина?

Простіше кажучи, це звичайна свердловина, що забезпечуватиме водою жителів Сосниці. Але через зміни в законодавстві додається всіляких процедур, які треба пройти, щоб розпочати роботи з її буріння, зокрема, аналіз впливу на довкілля.

Хто працюватиме на об’єкті – не відомо, бо це ще тільки підготовчі роботи, щоб подати заявку на отримання фінансування за програмою «Питна вода України».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сосниця оригінально бореться з неохайними мешканцями

Тож якщо проект пройде конкурсний відбір і буде фінансування, відповідно, тоді за тендерною процедурою буде визначатися виконавець робіт.

Чому в ній виникла потреба?

Сосниця і зараз із водою, але ті свердловини, які експлуатуються, мають певний ресурс експлуатації. От він уже добігає до кінця. Тож виникла потреба бурити нову свердловину. У нас одна така нижньокрейдяна свердловина працює, але вже дуже давно.

Нова свердловина буде на нинішньому водозаборі, там де й усі інші свердловини.

Питна вода у Сосниці хороша?

Задовільної якості. Вода в двох із трьох нинішніх свердловин у Сосниці має підвищений вміст заліза. Періодично це залізо проявляється – тобто вода непрозора. Хоча щомісяця беруть аналізи і для пиття вона придатна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ділянка автомобільної дороги Сосниця – Шаповалівка опинилася під загрозою

Скільки грошей потрібно на нову свердловину?

Приблизно 5,5 мільйона гривень.

Із якого бюджету виділятимуть ці кошти?

Співфінансування. Частина коштів із державного бюджету за рахунок програми «Питна вода України». Цьогоріч за цією програмою передбачено 200 мільйонів гривень, що дуже мало. Адже на конкурс звезли проектів на 1,5 мільярда гривень. На наступний рік на цю програму, відповідно до проекту бюджету, теж буде виділено 200 тисяч гривень.

Ми співфінансувати плануємо приблизно 20% від потрібної нам суми.

Як усе буде добре і буде фінансування, то роботи, мабуть, розпочнуться вже наступного року?

Так. Зараз наш проект не відібраний у першу чергу, а стоїть у резерві.

Ще статті по темі

Back to top button