Суспільство

У Сосниці є унікальна й старовинна Свято-Покровська церква

Свято-Покровська церква – одна з перлинок Сосниці. У ній відбуваються служби і водночас вона цікава для туристів.

За словами Андрія Ткача, начальника відділу економічного розвитку селищної ради, місце розташування храму в давнину мало особливе значення.

«Частина сосничан чумакувала. То це було місце, де вони молилися, перш ніж вирушити до Криму по сіль. До речі, церква тоді тут була. І взагалі ця місцина – це район Покрови, де ярмарки відбувалися. Відповідно, і багато людей туди приходили», у коментарі для ЧЕline зазначив Андрій Ткач.

Також він розповів, що зовсім нещодавно вдалося відшукати інформацію про цю церкву, що датується 1914 роком.

«Там розписано, що цьому храму належало. Ця церква була багата, адже володіла сіножатями, млинами та іншим майном. А нині вона в Сосниці одна з двох церков. Друга – на іншому краю селища, що називається В’юнище. До 1961 року воно було окремим селом і в ньому народився відомий киномитець Олександр Довженко», розповів начальник відділу економічного розвитку селищної ради.

ЧИИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селищі на Чернігівщині можна провести ритуал, який сприяє втіленню мрій про сім’ю і народження дітей (Фото)

У первісному вигляді храм, на жаль, не зберігся. Перебудовано все, окрім дзвіниці. До речі, перебудова церкви в наш час, на початку 2000-х, викликала неабияку реакцію громадськості. Адже зазначалося, що тоді релігійна громада Московського патріархату повністю розібрала старовинний і дерев’яний козацький храм. Місцеві кажуть, що нова будівля мало схожа на старовинну церкву.

З історії храму також відомо, що в 1930-ті роки Покровську церкву закрили. Натомість під час окупації там було відновлено богослужіння. До речі, Другу світову війну церква перестояла. У 60-х її закрили знову. У приміщенні храму спершу відкрили автошколу, вирізавши у стіні великий в’їзд для машин, згодом облаштували склад. Лише у 1989 році церкву повернули вірянам.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button