Суспільство

У справі з незаконною орендою КП «Ліки України» нарешті поставлено жирну крапку

Цинічну ситуацію з прихованою приватизацією КП «Ліки України» обласної ради сміливо можна називати епопеєю, бо тягнулася вона не один рік. По суті, це унікальна «комунальна» афера, довжиною в кілька років. Можливо, дехто із вас встиг призабути її суть. То будемо згадувати разом.

Хоч і дивно, та у 2018 році колишній начальник управління комунального майна Чернігівської обласної ради Андрій Бунін отримав одноосібне право (без публічного обговорення, без депутатів обласної ради, без голови обласної ради) самостійно розпоряджатися комунальним майном облради. Тож у руках цього винахідливого пана опинилися всі облрадівські комунальні підприємства. І пан Бунін не забарився з подальшими діями.

Андрій Бунін одноосібно (знову ж таки, без публічного обговорення, без сесії і депутатів) віддає весь майновий комплекс КП «Ліки України» на орендну поталу дуже підозрілій фірмі – ТОВ «Ліки України», до переліку засновників якої входять офшорні фірми!

Для розуміння: йдеться про цілісний майновий фонд (склади, аптеки, житловий фонд, лабораторії, оборотні засоби тощо).

Та виявляється, оренда – це не єдиний крок у цій відверто корупційній схемі. 11 лютого 2019 року вже згаданий вище Андрій Бунін видав черговий наказ «Про реорганізацію комунального підприємства «Ліки України» Чернігівської обласної ради шляхом приєднання до товариства з обмеженою відповідальністю «Ліки України».

Тобто спостерігаємо фінальну стадію в схемі привласнення комунального майна – поглинання комунального підприємства. КП «Ліки України» реорганізовують шляхом приєднання до ТОВ «Ліки України», потім комунальне підприємство взагалі ліквідовується. І єдиним власником стає загадкове ТОВ «Ліки України». А тоді вже роби з ласим шматком що завгодно: хочеш – продавай, хочеш – гроші через підприємство відмивай, хочеш – веди прибутковий бізнес.

Але ж це абсурд і злочин! Тому кілька небайдужих депутатських фракцій облради, зокрема «Наш край» та прокуратура, забили на сполох і вирішили врятувати майно громади від підозрілого товариства і, відповідно, повернути «Ліки України» до власності громади. Безперечно, ініціатори оборудки чинили шалений супротив, і тому справедливості довелося шукати в судах, спочатку – в чернігівських, а потім вищого рівня. Причому, пошуки істини тривали довго.

Тим часом Андрій Бунін і його впливові покровителі вірили, що у громади можна цинічно та підло вкрасти комунальне підприємство і не понести за це відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На зустрічі в Сновській громаді обговорили стан справ на кордоні та можливе вторгнення ворога (Фото)

Але замість того, щоб доводити в суді свою правоту, вони злякалися і почали зловживати правовими нюансами, спеціально затягуючи процес.

А поки так відбувалося, страждали люди. Адже ціни на ліки стрімко додавали в ціні. І дорожезні медикаменти люди купували в приватних аптеках ТОВ «Ліки України». Також цинізм вищого ступеня полягає в тому, що майном комунального підприємства тривалий час розпоряджалися приватні особи, а не громада.

І нарешті в цій справі поставлена жирна крапка. Верховний Суд ухвалив рішення, яким повністю задоволено позовні вимоги Чернігівської обласної прокуратури щодо визнання незаконними рішень та угод, прийнятих Чернігівською облрадою та Управлінням комунального майна облради стосовно передачі в оренду приватній структурі майна комунального підприємства «Ліки України», вартістю майже 180 млн грн. Цим же рішенням скасовано попередні рішення судів.

Прокурорами у суді доведено, що в 2018 році передача цілісного майнового комплексу КП «Ліки України» в оренду товариству з обмеженою відповідальністю з однойменною назвою відбулася без розгляду цього питання на сесії обласної ради. Загальна вартість майнового комплексу та обігових активів, що передавалися та відчужувалися суб’єкту господарювання, за угодою становила майже 180 млн гривень. Станом на 2019 рік комунальне підприємство було одним із найбільших підприємств Чернігівської обласної ради. Його мережа мала підрозділи майже в усіх районах області та налічувала 52 аптеки, 61 аптечний пункт та 1 аптечний склад.

На щастя, справедливість взяла гору. А заповзятливі ділки мають усвідомити раз і назавжди: майно громади вкрасти не вдасться нікому. Навіть тим, у кого дуже впливові покровителі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button