Суспільство

На зустрічі в Сновській громаді обговорили стан справ на кордоні та можливе вторгнення ворога (Фото)

У прикордонній Сновській громаді представники влади, громадськості, місцевого військкомату та учасники АТО порушили гостру тему. Вона стосувалася питання – як діяти звичайним людям у разі повномасштабного вторгнення ворожих військ на територію України.

Далі – про те, як усе відбувалося та про що домовилися.

Олександр Медведьов, голова Сновської громади

Учора, 18 січня, відбулася ця зустріч у міській раді за участі воїнів АТО, представників військового комісаріату, моїх заступників. До речі, все це ініціював житель Кучинівки Павло Солодовник. Але він не був присутній, бо перебуває у відпустці. А був його, так розумію, товариш, який родом із Кучинівки, але працює в Києві. Обговорили Закон «Про основи національного спротиву» та дії на випадок, не доведи Боже, вторгнення. Майор Зацепа зачитав витяги з цього закону. Власне, план дій на випадок, якщо буде вторгнення. Вирішили працювати зі старостами.

На 21 січня заплановане засідання виконкому, я запрошу представників військкомату і доведемо все до старостів. Але паніки сіяти не будемо. Тож не будемо жодної агітації вивішувати, бо, вважаю, що це поки не на часі. Але зі старостами попрацюємо.

На зустрічі дійшли до того, що хоча б списки поскладати тих, хто добровільно бажає ввійти до загонів самооборони і, власне кажучи, бути готовими до дій. Але, повторюся, паніки не сіятимемо і населення не збиратимемо. Бо люди бувають різні і можуть усе оцінити не зовсім правильно.

Тож поки що у п’ятницю працюємо зі старостами. А вони акуратненько будуть дивитися, хто за віком підходить. І списки будуть готувати.

Оце так ми зібралися й поговорили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місце для зустрічей, активностей і цікавого дозвілля: у Сновську відкрили молодіжний простір (Фото)

Олександр Тарнавський, керівник «Національного корпусу» в Чернігівській області

Це гарна ініціатива, шкода, що мало людей її проявляють. Ми, представники «Національного корпусу», також долучилися до цього заходу.

Представники Збройних сил представили концепцію, згідно з новим законом про національний спротив. Вони пояснили, що робитиме територіальна оборона, як діятимуть добровольчі загони. Але не відповіли на запитання, що робити звичайній бабусі в селі. Хто з такими людьми наразі проводить роз’яснювальну роботу? Як таким людям поводитися і де шукати укриття? Яку хвилю радіо вмикати? Звідки вони дізнаються про небезпеку? На такі запитання не відповіли. То ініціювали, щоб керівники Сновської громади зібрали сільських голів, які входять до цієї громади. І через ЗМІ вони обіцяли поширити – зокрема, через газету «Промінь», – інформацію з короткими інструктажами. Також через поліцію я порадив зробити їм базу зареєстрованих власників зброї. Адже в громаді є мисливці та люди з хобі просто постріляти. Щоб були відомості навіть про дідуся, у якого є рушниця. Потім через управління соцзахисту вони мають скласти списки учасників бойових дій, дізнатися, хто з них стоїть на обліку в теробороні, перебуває в резерві.

Після зустрічі нам сказали, що зустріч цікава, будемо працювати з цивільним населенням. Я побачив, що люди мають бажання. «Національний корпус» готовий приїжджати туди хоч щотижня, якщо збереться там більше ніж 10 осіб. Ми готові проводити курси з медицини, читати лекції. Якщо це питання з тероборони, то в нас є хлопець, інвалід війни, який може приїжджати працювати з сільським населенням, мотивувати однолітків демонструвати свій характер. Цей хлопчик без ноги, але бігає, займається спортом. Тож своїм прикладом може мотивувати інших.

Ми запропонували свою допомогу і на будь-які заходи готові приїжджати. Тепер чекатимемо, коли з нами зв’яжуться.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фото Сновської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button