Суспільство

У Стольному свого часу був величезний палац (Фото)

Неподалік Мени розкинулось село Стольне. Саме це невелике на той час містечко облюбував Андрій Якович Безбородько, родоначальник знатної української родини. Вийшовши у відставку в чині генерального судді Малоросійської військової канцелярії за свою службу від імператриці Анни Іоанівни отримує тут землі. За прикладом багатьох землевласників в самому центрі містечка на березі тоді ще повноводної річки Думниці розбиває парк площею 11 гектарів.

За інформацією Менського краєзнавчого музею ім. В.Ф. Покотила, його син Олександр Андрійович Безбородько в 1790-х роках закладає величезний палац для своєї матері Євдокії Яківни. Щоправда вона так і не переїхала до нового обійстя. Більшість науковців приписують авторство відомому на той час архітектору італійського походження – Джакомо Кваренгі. Останній збудував палац О. А. Безбородьку в Санкт – Петербурзі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині є музична школа, вихованці якої здобувають призові місця на усіх конкурсах

«Двоповерховий палац строгих класичних форм з’єднувався напівкруглими переходами із службовими двоповерховими флігелями, наполовину замикаючими великий парадний двір з клубом посередині, мав 70 кімнат. А головний вхід прикрашали ліхтарі і чотири мідні гармати. Ансамбль доповнювали башти біля в’їзду. Цікавої архітектури були й інші надвірні служби, оточені величезними розляпистими дубами. Але найбільш цікавим у всіх відношеннях було приміщення оранжереї, яка слугувала справжньою прикрасою садиби. Тут росли ананаси, лимони, апельсини, абрикоси, велика кількість екзотичних квітів.

Навпроти в’їзду до палацу за проектом того ж Кваренгі у 1809 році побудована Преображенська церква яка розглядалась як друга усипальниця родини Безбородьків. Нажаль повністю знищена у 1955 – 1956 роках», — зазначають у музеї.

Палац був спалений у роки Української революції 1917 – 1921 рр. На початку 20-х років був повністю розібраний. Зараз від колишнього палацового корпусу залишилось кілька господарчих будівель та частина стіни навколо парку.

Фото – Менський краєзнавчий музей ім. В.Ф. Покотила

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button