Суспільство

У центральній частині Мени очікуються кардинальні зміни

Дуже добре, коли в тяжкі часи люди думають не тільки про те, як вижити та звести кінці з кінцями, а й про розвиток і зміни на краще. Зокрема в Менській громаді в межах співпраці з програмою DOBRE фінішує проєкт реконструкції центральної частини міста Мена.

У проєкті враховані не лише ідеї міської ради та результати робочих зустрічей із фахівцями DOBRE, а й побажання менян.

«Проєкт пройшов обговорення з людьми. Містяни тричі під час різноманітних заходів пропонували, що вони хотіли б змінити в центральній частині міста. І, відповідно, побажання були враховані», – у коментарі для ЧЕline зазначив Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

За результатами опитування, меняни хочуть бачити в центрі міста більше зелених насаджень, сучасне освітлення, оновлені тротуари, сучасний простір для молоді, великий екран для кінопоказів, облаштовані урбан-парк, спортивний майданчик, додаткові лавки.

«У проєкті, який ми зробили спільно з фахівцями DOBRE, центр міста мати зовсім по-інший вигляд. Наприклад, замість колишньої районної бібліотеки в майбутньому буде Центр надання адміністративних послуг. Біля того приміщення ми взагалі поприбираємо паркани. Передбачені дитячі майданчики, зі сторони вулиці Титаренка будуть додані автомобільні стоянки. Центр культури і дозвілля молоді передбачений. Також плануємо зробити громадську вбиральню із загальним доступом. Тобто центральна частина міста буде зовсім іншою», – повідомив Юрій Стальниченко.

Після підбиття підсумків обговорення фінальним етапом напрацювань робочої групи став кінцевий проєкт, який презентовано громаді у форматі 3D.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для тих, кому від 8 до 35 років: у Тупичеві працює молодіжний центр «Петарда»

Принаймні, такі мали плани. Утім, повномасштабне вороже вторгнення на нашу територію сплутало всі карти. Тож зрозуміло, що початок реалізації проєкту не відбувся.

Окрім цього, цьогоріч у місті планували й інші видозміни. Хотіли переобладнати місцеву Алею Героїв. Передбачалося перенесення на неї пам’ятника героям-чорнобильцям і воїнам-інтернаціоналістам.

«Зараз уже думаємо про іншу концепцію Алеї, бо, на жаль, загиблих героїв, які захищали Україну, додається… До переобладнань неодмінно повернемося пізніше. Нині хіба що проводимо постійні заходи з благоустрою на Алеї. Трішки оновили квітковий парк, нові троянди посадили», – розповів секретар Менської міської ради.

Деякі кошториси складали й щодо інших імовірних видозмін у місті.

«У 2021 році робили локальний кошторис стосовно перенесення постаменту з гарматою і літака на територію біля краєзнавчого музею ім. Покотила. Думали облаштувати там територію, лавочки поставити. Адже там поруч яр занедбаний. Тож чому територія має пустувати, якщо її можна впорядкувати? Але нині вкладати сотні тисяч гривень на демонтаж пам’ятників, коли в країні зовсім інші виклики й потреби – нерозумно. Є більш нагальна потреба – це допомога Збройним Силам України, і зарплату працівникам наших комунальних закладів треба платити», – сказав пан Юрій.

За його словами, задумане втілюватимуть у життя, коли дозволить ситуація. Тобто після нашої Перемоги, на яку всі чекають.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button