Суспільство

У Ягідному розпочали капітальний ремонт житла (Відео)

У Ягідному розпочали відновлювати пошкоджені ворогом житлові будинки. Будівельники зараз утеплюють фасади багатоквартирних житлових будинків по вулицях Дружби та Лісовій. У приватних садибах по вулицях Яблуневій та Космонавтів ремонтують і замінюють покрівлі. Зараз у роботі близько 10 будинків, обсяги робіт поступово збільшуємо. Комплексне відновлення Ягідного – один з найважливіших проєктів Агентства відновлення.

Ягідне, яке знаходиться за 15 км від Чернігова, у березні 2022 року було повністю окуповане російськими військами. У місцевій школі окупанти облаштували штаб, а у підвалі навчального закладу примусово утримували в якості «живого щита» майже 370 мешканців, серед яких було 70 дітей. 10 людей померли в цих нелюдських умовах.

Під час активної фази бойових дій у селі було зруйновано або пошкоджено 101 житловий та 17 багатоквартирних будинків (74 квартири).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буремна північ і небезпечні сусіди: Павло Мірошниченко – про виклики в Корюківському районі

Щоб люди могли заселитися до своїх домівок, першочергові ремонтні роботи тут провели відразу після деокупації – силами волонтерів та завдяки міжнародній допомозі. Зараз же більшість мешканців села, а це 350 людей, повернулися додому. Тож відбудова житла – у пріоритеті.

У 2023 році Ягідне потрапило до переліку постраждалих населених пунктів, які відновлюються в межах експериментального проєкту з комплексної відбудови. Його мета – не лише відновити все, що зруйнували окупанти, але й створити новий архітектурний простір, у єдиному дизайн-коді. Частину будинків модернізуємо, де необхідно, – будівлі утеплять, замінять покрівлі, вікна та вхідні двері.

У центрі села на місці згорілого Будинку культури буде новий, з бомбосховищем. А на місці школи – меморіал.

На сьогодні Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області уклала з мешканцями села 128 договорів на передачу прав замовника. 79 договорів – це індивідуальні приватні будинки (75 на капітальний ремонт та 4 – на нове будівництво) та 49 договорів з мешканцями квартир.

Провели тендерні процедури та уклали угоди з підрядниками на ремонт 79 будинків. Ще на 6 уклали договори на проєктування. Один будинок по вулиці Дружби сільська рада планує відновити за рахунок інших джерел.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України

Ще статті по темі

Back to top button