Суспільство

У яких випадках договір оренди житла посвідчується нотаріусом

Кожен договір має юридичну силу та здатний захистити права громадян, тому дотримання певної процедури під час його укладення є важливим аспектом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відтепер через нотаріусів можна отримати послугу з проставлення апостиля

Як розповіла очільниця Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) Ірина Свистун, під час оформлення договору оренди житла у сторін не рідко виникає питання, чи потрібне нотаріальне посвідчення даного правочину. Згідно з чинним законодавством, така угода укладається у письмовій формі та посвідчується нотаріусом лише за бажанням сторін. Проте бувають випадки, коли нотаріальне посвідчення є обов’язковим, зокрема це стосується оренди житла з викупом. Така угода передбачає передання однією стороною (орендодавцем) іншій (орендарю) житла за плату на довготривалий (до 30 років) строк, після закінчення якого або достроково, за умови сплати орендних платежів у повному обсязі (викупу житла), житло переходить у власність орендаря.

Варто зазначити, що орендні платежі складаються з платежів на викуп обраного орендарем житла та винагороди (доходу) орендодавця.Вартість житла, визначена у договорі оренди, складається з платежів на викуп житла та початкового внеску орендаря. Винагорода (дохід) орендодавця визначається як процентна ставка від платежів на викуп житла, розмір якої встановлюється у договорі оренди.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button