Суспільство

У Ялівщині перевірили феромонні пастки

Аби захистити «зелені легені» Чернігова торік у регіональному ландшафтному парку «Ялівщина» фахівцями ДСЛП «Харківлісозахист» розпочато впровадження інтегрованих методів захисту лісу від стовбурових шкідників.

Як повідомлялося раніше, проект реалізується за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ландшафтному парку «Ялівщина» розвішують пастки для короїдів

Серед проведених заходів – обстеження соснових насаджень на наявність шкідників та їх природних ворогів, мінеральне підживлення дерев, збільшення чисельності мурахожука (природного ворога верхівкового короїда) шляхом підсадки личинок та дорослих особин.

Для визначення ефективності проведених захисних заходів, контролю кількісних та якісних показників популяцій шкідників і корисних комах, визначення тенденції санітарного стану насаджень здійснюється моніторинг популяції верхівкового короїда методом розвішування феромонних пасток.

Так, у період з 18 квітня по 17 травня в Ялівщині розвішано 72 пастки IBL-3 з феромонним диспенсером ACUMODOR. А в червні працівники парку провели їх поточний моніторинг. Зокрема, перевірено 71 пастку, проведено заміну 4 пошкоджених верхівковим короїдом феромонів. Одна пастка знищена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лісоруби тікають від телекамер: боротьба з «короїдами» по-чернігівськи

Вміст пасток зібрали у пронумеровані пластикові ємності для проведення подальшого аналізу фахівцями Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Харківлісозахист».

Крім того, серед шкідників виявлено 10 мурахожуків, яких випустили, аби вони й надалі знищувати шкідників.

На даний час здійснюється підрахунок кількості верхівкового короїда, що потрапив до феромонних пасток та проводяться подальші спостереження за станом соснових насаджень території РЛП «Ялівщина».

Масове всихання соснових насаджень – екологічне лихо, яке впродовж останніх кількох років стрімко поширюється у світі. Пусковим механізмом всихання є ґрунтово-кліматичні фактори, різке зниження рівня ґрунтових вод та метеорологічні чинники, негативний вплив патогенних грибів і бактерій, які призводять до ослаблення не окремих дерев, а деревостанів у цілому.

Всихання відбувається за вершинним типом – короїд спочатку уражує товсті гілки та стовбур у кроні. Після пошкодження ним значного перерізу камбію хвоя починає змінювати колір із зеленого на тьмяно-сіро-зелений, а в кінці – на рудий, гілки відмирають, дерево гине. Одночасно донизу по стовбуру поширюється трахеомікоз (посиніння деревини). На жаль, не оминула дана проблема й соснові насадження в РЛП «Ялівщина». Тож захисні заходи тривають.

За інформацією КЗ РЛП «Ялівщина»

Ще статті по темі

Back to top button