Суспільство (відео)

Лісоруби тікають від телекамер: боротьба з «короїдами» по-чернігівськи (Відео)

На Чернігівщині приблизно 10 тисяч гектарів соснових лісів уражено шкідником короїдом. «Ялівщина», урочище «Святе», «подусівський» ліс – це ще не повний перелік масивів сосни в межах Чернігова, що опинилися під загрозою зникнення. Влада – як обласна, так і міська – реагує мляво.

«Вивісили вони для обліку чотири пастки в «подусівському» лісі. Один раз почистили і все. А їх треба чистити кожні 7-10 днів», — розповідає Сергій Гривко, громадський активіст.

Також місто виділило мізерні кошти на купівлю мурахожуків, природних ворогів короїдів. Але все це порівняно з масштабами біди, що насувається, – крапля в морі. Більше того, активісти заявляють, що, мовляв, на заморські катальпи в горшках місто витрачає мільйони гривень, а щоб зберегти власну вже дорослу фауну – мізерні копійки.

«І наприкінці літа виділили тільки 50 тисяч. Ну, це копійки. І, купуючи катальпи – 100 штук за мільйон. А тут не можуть 300 тисяч на ліс. Ну, це якось неправильно», — говорить Сергій Гривко, громадський активіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині всихає ліс

Також активісти акцентують на безгосподарному підході лісівників. Буцімто після вирубок навмисно чи ні залишають такі собі зимівники для короїдів.

«Як у мене за спиною, отак облишені обрізки. Вони слугують середовищем для життя короїдів. Вони там зимують, потім вилазять і розмножуються», — зазначає Сергій Гривко, громадський активіст.

У лісовому масиві на Подусівці одразу зустрічаємо лісорубів. Вони, побачивши камеру, припиняють рубку, уникають коментарів.

«Без коментарів».

«Зараз викличемо поліцію».

«Викликайте хоч міністра».

«Назвіться, хто ви?».

«Чернігівський лісгосп».

Серед законних методів боротьби з короїдами лісівники вибирають найзручніший – вирубку. Вигідно і все в межах правил. Засохлі дерева пов’язують не з короїдами, а з їхнім віком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівських короїдів з’їдять харківські “вовки”

«Зламане. Як зберегти? Віджило. 138 років. Як зберегти його?» — запитує Олег Міщенко, лісничий Чернігівського районного лісництва.

Щодо боротьби з короїдами, то зазначають, що роблять це в комплексі протистояння всім шкідникам лісу. Зокрема, наприклад, щорічно в лісах облаштовують приблизно 13 тисяч штучних гнізд для птахів. Короїда ж називають вторинною причиною загибелі дерев. Але й проти нього цього року застосовували специфічні методи боротьби.

«Лісгоспами було придбано 95 феромонних пасток. Встановлювали в місцях, де були пошкоджені дерева саме короїдом. Верхівковим короїдом», — розповідає Андрій Дудко, головний спеціаліст відділу лісового господарства Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Цього року в стримуванні короїда допомогла природа. Через сильні дощі більше виділявся сік, що стримував шкідника. А що буде далі з легенями міста за такого ставлення влади, зокрема до лісів поблизу Чернігова, – невідомо.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button