Суспільство

У Ялівщині провели зимовий облік пташок: виявили поширені та не дуже типові види для Чернігівщини

Зимовий облік птахів – це традиційна ідея, яку пропонують Всеукраїнське товариство охорони птахів і Міжнародне товариство охорони птахів для акценту уваги на зимуючих птахах у кожному регіоні. До заходу можуть долучатися всі охочі – від науковців до школярів, студентів, краєзнавців. Тобто люди, які цікавляться природою та дослідженнями і хочуть спостерігати за птахами, що зимують у регіоні.

«На території Ялівщини можна взимку побачити орієнтовно 30 видів зимуючих птахів. Найчастіше зустрічаються різні види синиць: синиця велика, синиця блакитна, синиця довгохвоста, синиця чубата. А також горобці, воронові птахи – граки, галки, сороки, ворони. Є й птахи не дуже типові для нас, які мігрують і зимують у нашому регіоні. Це омелюхи, снігурі. Якщо погода дозволяє, можуть зустрічатися щиглики, зяблики, чижі, різні види дроздів. Наприклад, учора я спостерігав чорного дрозда. Взагалі орнітофауна Чернігівщини дуже репрезентативна для лісових територій, і в межах міста вона дуже цікава», – зазначає чернігівський еколог Юрій Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість постаменту пам’ятника Леніну – LED-екран: у Мені зносять нагадування про колишнього вождя (Фото)

Сама процедура підрахунку птахів полягає в тому, що облік здійснюється упродовж однієї години. Тобто зазначаються види, які можна зустріти на маршруті або в період прогулянки. Єдине – треба враховувати, що багато пташок, особливо до годівничок, прилітають за годину не один раз. Синиця велика, наприклад, 10 разів може повертатися за годину на те саме місце, де вона була. Тобто виходить, що в Ялівщині живуть не 10 синиць, яких можна побачити біля годівнички, а одна, але дуже рухлива.

Крім того, варто зазначити, що птахи найбільш активні вранці. Тож облік краще проводити в першій половині дня – з 8-ї години ранку і до 12:00. Саме тоді більшість птахів після нічного сну шукає собі їжу.

«Сама ідея обліку має привабити мешканців міст, містечок, селищ звернути увагу на різноманітність птахів, які зимують і в зимовий час потребують нашої допомоги, бо не мають типового корму, комах узимку. Тож вони потребують підгодівлі. А влітку вони допомагатимуть знищувати комах-шкідників у межах лісу, парків, міської території», – розповів Юрій Карпенко.

У Ялівщині провели поверхневі спостереження. Адже масштабний облік потребує залучення багатьох людей.

Найчисельніші показники – по синиці великій, значна кількість блакитних синиць. Рідкісні – синиця довгохвоста та синиця чубата. Звичайними видами є горобець польовий. Також бачили такий вид, як дрізд чорний. На Стрижні достатня кількість крижнів на ділянці, яка не замерзає. Цьогоріч також були внесені до обліку снігурі, омелюхи, сойки, галки, сороки, граки.

Важливо, що, окрім обліку птахів, паралельно виконували ще одну корисну справу – розвішували годівнички для пернатих.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button