Суспільство

Учні Куликівського ліцею віднайшли екорішення для навігації в громаді (Фото)

Учні Куликівського ліцею долучилися до вирішення важливих питань, що постали перед громадою. Навесні минулого року вуличні вказівники населених пунктів області зняли, щоб дезорієнтувати ворога. Чернігівщину деокуповано, але проблема з відсутністю цих дороговказів залишається.

«Із цією ідеєю до нас звернулася представниця селищної ради Інна Авраменко, головний спеціаліст сектору економічного розвитку Куликівської селищної ради. Вона прийшла до ліцею і запалила нас взяти участь у проєкті «План дій», – розповідає вчитель української мови та літератури Ярина Димитришина.

Мета проєкту – заохотити підлітків і молодь долучитися до відбудови країни у (по)воєнний час та дати їм для цього всі необхідні знання й навички. Разом з учнями, освітянами й експертами проєкт досліджує потреби громад і втілює для них дієві рішення.

«Коли ми заїжджаємо в селище, не завжди гугл-карти можуть нам допомогти. Це може бути просто проблема зі зв’язком, тому завжди треба вміти орієнтуватися без телефона на місцевості», – зазначає вчитель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відкрилася виставка «Я був поляком – громадянином України» (Відео)

Учні Куликівського ліцею взялися до вирішення цього питання. Зокрема вони опитали населення громади про актуальність проблеми відсутності навігацій. Результати опитування:

  • 54,6% опитаних погано орієнтуються в назвах населених пунктів громади та назвах вулиць у селах і Куликівці;
  • 67,7% вважають причиною поганого орієнтування на місцевості саме відсутність знаків;
  • 86,2% готові долучитися до збору пластикових кришечок, із яких ми плануємо зробити таблички.

«2018 року в громаді був організованих роздільний збір сміття: скло окремо і пластик окремо. То ми вирішили, що цей пластик із кришечок найбільше нам підійде. Таким чином ми порушили також проблему екології», – розповідає десятикласник Роман Приходько.

Ліцеїсти вже запустили збір кришечок від пластикових пляшок і домовилися про співпрацю з ГО «Еко місто». Команда має прес і зможе перетворити кришечки на пластини для вказівників. Учні планують друкувати надписи самі та робити їх яскравими кольорами.

«Цей проєкт – спільна робота. Розроблюємо всі разом в рівних умовах за допомогою Куликівського ліцею, Куликівської селищної ради та навчальної програми «План дій», – зазначає ліцеїст Антон Сало.

Інна Авраменко, головний спеціаліст сектору економічного розвитку Куликівської селищної ради, надала школярам перелік вулиць. На сьогодні вже є перші прототипи табличок. Оновлювати навігацію розпочнуть із центру міста.

Учні вже зібрали більше 30 кг кришечок. Із них виготовлять приблизно 90 пластин для табличок, але цього не буде достатньо для реалізації планів активістів.

«Ми плануємо не просто вуличні вказівники, а ще й додати вказівники візуальні, тобто щоб, наприклад, було видно, що за цим маршрутом знаходиться лікарня. Тобто побачити певні вказівники-зображення», – пояснює Ярина Димитришина.

У створенні навігації бере участь Олександр Колодько, інформаційний і навігаційний дизайнер, співзасновник «Агентів Змін».

Завдяки проєкту «План дій» школярі хочуть створити Stem-простір, щоб розвиватися далі в цій сфері.

Наразі учням потрібні кошти на оплату послуг із формування 50 пластин і купівлю фрезерувального верстата моделі Simple з ЧПК 500*600*100 мм. Треба зібрати 91 321 грн. На спільнокошті учні планують зібрати 61 111, решту нададуть інвестори. Долучитися до збору можна за посиланням: https://biggggidea.com/project/ekorishennya-dlya-vidnovlennya-navigatsi-v-kulikivskij-gromadi/?fbclid=IwAR0oSqMjSwezKfDqxV7hdNmid8qDVyt8_umdXUUR9SV4-p55U_iW50mZuIQ

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button