Суспільство

Україна програє боротьбу зі сміттям — експерти

В останні роки Україна зіткнулася з новою серйозною проблемою — країна потопає у власних відходах. Про це пише Bloomberg, передає Online.ua.

Всього в Україні діє 36 тисяч легальних і нелегальних звалищ, сміття з яких вистачило б, щоб покрити рівним шаром територію всього окупованого Криму й охоплених війною Донецької і Луганської областей.

Видання зазначає, що Україні вистачає проблем з проросійськими бойовиками на Донбасі і розчаруванням інвесторів в економіці країни, але зараз колишня радянська республіка ще й програє боротьбу зі сміттям.

Влада не поспішає оплачувати рахунки, а міста повільно просувають ідею утилізації відходів і не можуть інвестувати мільярди доларів, необхідні для будівництва сміттєспалювальних заводів й інших сучасних об’єктів.

У статті наголошується, що ризики стають усе вищими з кожною новою викинутою пластиковою пляшкою, а міжнародні компанії, що займаються переробкою сміття, втрачають можливість потенційного бізнесу.

«Майже всі звалища в Україні використовуються не за призначенням. На кожному з них у будь-який момент може що-небудь статися», — стверджує керівник сектора енергетики та навколишнього середовища Програми розвитку ООН Сергій Волков.

За даними видання, Україна відправляє 95% твердих відходів на звалища. Для порівняння, за даними Eurostat, тверді відходи в країнах Євросоюзу становлять 45%. Тільки 4% всіх українських відходів сортуються для повторної переробки в порівнянні з 39% у ЄС.

Тому в Україні зростає ризик екологічної катастрофи, як, наприклад, повторення масштабної пожежі, яка спалахнула на звалищі біля Львова в травні 2016 року і тривала кілька тижнів.

Водночас українці платять у місяць за утилізацію сміття суму, еквівалентну лише 26-37 центам, що становить близько 1 долара на місяць для сім’ї з чотирьох осіб. Цього недостатньо для покриття експлуатаційних витрат. На думку Європейського банку реконструкції і розвитку, навіть з урахуванням того, що українці одна з найбідніших націй у Європі, плата за збір сміття, встановлена ​​державою, набагато нижче економічно доцільної

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button