КоронавірусСуспільство

Українці мають право знати, скільки коштує вакцина Covishield

*Актуально

Епопея із закупівлею вакцини триває – ціну, за якою уряд купуватиме індійську вакцину Covishield, засекречено. Корупційні скандали щодо постачання вакцини від коронавірусу почалися, коли влада почала домовлятися за поставки вакцини Sinovac. Тоді голова ДП «Медичні закупівлі» Жумаділов заявив, що спершу «Медичні закупівлі» вели переговори про закупівлю препарату приблизно по $3 за дозу. Однак згодом міністр охорони здоров’я Максим Степанов нібито в ручному режимі зупинив цей процес і доручив розпочати переговори щодо закупівлі китайської вакцини в компанії Sinovac Biotech за ціною $17,85 за дозу (у 6 разів дорожче).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Є необхідність пришвидшити вакцинацію в Україні, – депутатка облради

Якщо говорити про якість вакцини, то за ті самі кошти Україна могла придбати вакцину, що є вдвічі ефективнішою – наприклад, вакцину Moderna з ефективністю 94,1% за ціною $18 за дозу (ефективність вакцини Sinovac – 50,38%). НАБУ відкрило кримінальне провадження щодо завищення ціни на вакцину. Не менш підозрілою є ситуація із закупівлею вакцини Covishield. Український уряд засекретив закупівельну ціну, мотивуючи це умовами виробника. Однак відомо, що Міністерство охорони здоров’я перерахувало 1,6 млрд грн за індійську вакцину. Якщо обсяг закупівлі становить 12 мільйонів доз, то ціна однієї дози становить 135 грн, або $4,9 чи 4 євро.

Як зазначив депутат Чернігівської обласної ради від партії «Наш край» Віталій Лічман, оскільки заявляється, що вакцина Covishield є аналогом AstraZeneca, то виходить, що Україна закупила цю вакцину в більше ніж 2 рази дорожче (4 євро за дозу Covishield), ніж Бельгія (1,78 євро за дозу AstraZeneca). Усю інформацію про перипетії з вакцинацією в Україні можна дізнатися з відкритих джерел.

Водночас постають питання щодо якості вакцини. Наприклад, в Австралії в січні 2021 року вчені закликали уряд відмовитись від вакцини AstraZeneca, позаяк вона показала низьку ефективність, а Ізраїль заявив, що взагалі не готовий визнавати вакцинацію препаратом AstraZeneca Covishield, який застосовують в Україні, під час взаємного визнання сертифікатів/паспортів вакцинації.

«Наш край» вимагає розсекретити дані про вакцину та її ціну, оскільки національне законодавство про державні закупівлі, про державну таємницю, тендерні або позатендерні процедури, зобов’язує державу відкривати будь-яку інформацію про предмет закупівлі, окрім випадків, що стосуються національної безпеки», – наголосив депутат. Він переконаний, що інформація про вакцину від коронавірусу має бути відкритою, оскільки йдеться про життя  та здоров’я людей.

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button