Суспільство

Українці святкують Яблучний Спас

Сьогодні, 19 серпня, в Україні православні християни святкують Яблучний Спас, який символізує завершення літа та настання осені. Це буде другий із трьох спасів. На Яблучний Спас заведено пригощати всіх яблуками та їсти їх самим.

Історія свята

В Євангелії розповідається, що Ісус узяв трьох своїх найближчих учнів – Петра, Якова та Іоанна – і піднявся помолитися разом з ними на гору. Там під час молитви, преобразився перед ними: “лице Його засяяло, як сонце, одежа ж Його стала білою, як світло”.

І з’явилися перед ними старозавітні пророки – Мойсей та Ілія. Потім їх осінила світла хмара й вони почули з неї голос, який говорив: Цей є Син Мій Улюблений, у Котрому Моє благовоління; Його слухайте. Апостоли злякалися і впали на землю, а Іісус підійшов, доторкнувся до них і промовив: Встаньте й не бійтеся. Коли ж учні підняли свої очі, то нікого, крім Іісуса, не побачили.

Що освячують на Преображення

Народна назва свята Преображення Господнього – Яблучний Спас. Ця назва не випадкова. Справа в тому, що на цей час саме встигає багатий урожай яблук та інших літніх дарів, починається їхній активний збір і заготівля на зиму.

І в день Яблучного Спаса в церквах під час богослужіння Преображення Господнього освячують яблука, виноград, груші, сливи, персики та інші фрукти й овочі нового врожаю. Саме з цього часу, тобто після освячення, їх дозволено вживати в їжу.

Традиції та прикмети

  • Якщо цього дня на мед злітаються бджоли – оселя буде сповнена достатку.
  • За погодою в Яблучний Спас визначають, якою буде майбутня осінь. Якщо весь день йдуть дощі – осінь теж буде мокрою, сухий же день обіцяє осінь без опадів. А ось ясна сонячна погода пророкує сувору зиму.
  • Після Преображення Господнього літо повертає до осені, також преображається і погода: ночі стають по-осінньому холодними.
  • Також про погоду можна дізнатися за листям на деревах. Якщо в день свята воно пожовкло, то незабаром погода зіпсується.
  • Особливу увагу варто приділити комахам. Якщо сьогодні ви будете милосердними й терплячими до мух, то чекайте успіх і добробут. Не відганяйте їх від себе та в жодному разі не вбивайте. Так ви привернете щастя у своє життя.

Джерело: Галас

Ще статті по темі

Back to top button