Суспільство

Українці відмічають прощену неділю

Цього року, Прощений день випадає на 18 лютого, про це повідомляє Vlasno.info.

В цей день прийнято просити вибачення у рідних, близьких, друзів та знайомих. Християни вважають, що «без покаяння немає очищення, а без очищення немає прощення». Тому, це дуже важливе церковне свято.

Прощення просять такими словами: «Прости мене, будь ласка, якщо я в чому винен перед тобою», а відповідь має бути: «Бог простить і я прощаю».

Головне, щоб це було щиро, від усієї душі. Крім цього, віряни ідуть до храму. У цей день в церквах відбувається особливе богослужіння, на літургії читається Євангеліє з частиною з Нагірної Проповіді, священик просить вибачення у прихожан, а ті, в свою чергу, один у одного.

У Прощений день просять вибачення не тільки живих, але і у померлих. Для цього люди ходили на кладовища і залишали на могилах млинці. В наш час вистачить подумки попросити прощення, а також помолитися за їх упокій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священик розповів, чому треба просити вибачення в Прощену неділю

Потрібно не тільки попросити пробачення у близьких, а й пробачити кривдників. Необхідно відпустити минуле і пробачити, адже відмовити у прощенні в цей день — гріховно.

День 18 лютого бажано провести у колі рідних та близьких, накрити святковий стіл, приготувати млинці. Вважається, що їсти млинці в цей день треба як мінімум 7 разів – за кількістю днів Масляного тижня. Молоко, сметана, вершки, сир і риба на столі повинні бути в достатку. Це вірна ознака того, що весь рік буде багатим і успішним для цього будинку.

Сьогодні забороняється вживати алкоголь, злитися і сваритися, потрібно зрозуміти будь-яку неприйнятну ситуацію і попросити допомоги.

Ще статті по темі

Back to top button