Суспільство

Українцям розповіли, як отримати компенсацію за отримані травми через нечищений сніг

У випадку падіння на дорозі через ожеледицю або нечищенний сніг громадяни мають право на грошову компенсацію за отримані травми.

У Міністерстві юстиції розповіли, що усі факти падіння необхідно документально зафіксувати: сфотографувати місце події, щоб було чітко видно неналежне чищення від снігу, льоду або бурульок з прив’язкою до місцевості (таблички, вивіски); знайти свідків інциденту і записати їх контактні телефони; пошукати камери відеоспостереження. Якщо поруч є банк або магазин, то можна взяти запис відео з камер зовнішнього спостереження.

Отриману травму потрібно підтвердити документально. Це може зробити швидка допомога, яка повинна зафіксувати причину виклику (падіння на слизькій ділянці), місце і час отримання травми. Можна також записати дані бригади медиків.

За довідкою про непрацездатність можна звернутися і в травмпункт або до медустанови для діагностики ступеня травми. Там потрібно детально описати і зафіксувати, де і за яких обставин була отримана травма.

Усі рецепти, виписки з історії хвороби, чеки аптек, необхідно зберігати.

Для відшкодування збитків у першу чергу необхідно з’ясувати, хто відповідальний за утримання тротуару або дороги, де сталася травма (ЖЕК/ОСББ, комунальна служба тощо), відправивши інформаційний запит до місцевої влади.

Далі слід звернутися з претензією до установи, на обслуговуванні якої знаходиться ділянка, де була отримана травма. Також необхідно вказати суму понесених витрат (кошти на лікування, пошкоджене майно, наприклад, розбитий телефон тощо.).

На останньому етапі готується позов до суду про відшкодування шкоди за місцезнаходженням відповідача або за місцем проживання. При цьому судовий збір у таких випадках не сплачується.

Джерело: today.ua

Ще статті по темі

Back to top button