Суспільство

Унікальна церква на Чернігівщині з монограмою «НК» (Фото)

«Я збудую на цьому святому місці вам церкву, яка не горить і яку …ніхто ще не бачив… Привезу в село найкращих майстрів — храмотворців. А ви всі допоможете», — пообіцяв генерал – майор М. Костадіус мешканцям с. Жукля (нині — Холминська ТГ).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині піднімають освіту

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

І виконав обіцянку. Попередня, дерев’яна, згоріла вщент. Збудована у 1911-1914 рр. Свято-Покровська церква вважається унікальною архітектурною пам’яткою, адже храмів подібного типу в Україні не збереглось. В її архітектурі вдало поєднуються український модерн ХХ ст. із псевдоруським стилем. В інтер’єрі — оригінальні розписи. За інформацією дослідників автором архітектурного задуму був представник правлячої російської династії – князь Петро Романов. Утілив у життя проєкт молодий на той час архітектор, випускник, згодом професор і певний час ректор Академії мистецтв у Петербурзі Андрій Бєлогруд.

Ще цікава інформація: кожна цеглина храму має клеймо «НК». На кожному із семи дзвонів, які виготовлялися у Петербурзі, теж карбувалася ця монограма. Як вважають дослідники, вона мала подвійне смислове значення — «Николай Комстадиус» та «Жукля».

Фото: Andriy Mozol, Vasil Sedoikin, Андрій Майковський, Микола Твердохліб, Неизвестная Черниговщина от Черниговского объединения экскурсоводов

Ще статті по темі

Back to top button