Суспільство

Унікальне видання, що побачило світ на Чернігівщині, виклали у вільний доступ

22 листопада вийшла з друку нова науково-популярна книга Тамари Демченко і Миколи Гороха «Колективізація та Голодомор 1932–1933 років на Чернігівщині: забуттю і прощенню не підлягає».

У книгарнях зацікавлений читач її не знайде, адже вона видана коштом обласного бюджету Чернігівської області в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки і продажу не підлягає. Надзвичайно малий наклад цього видання (70 примірників), надрукований Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації на зекономлені бюджетні кошти від випуску книжок за програмою на 2017 рік (оце і є, до речі, патріотизм у дії), буде направлений у бібліотеки і деякі заклади освіти Чернігівської області.

Проте кожен може цю книгу вільно і безкоштовно отримати в електронному вигляді  (формат PDF): — на офіційному сайті «Чернігівська обласна державна адміністрація» за посиланням: http://cg.gov.ua/web_docs/1/2016/12/docs/Kolektyvizatsiia_Holodomor_Chern32_33-Demchenko_Horokh.pdf — на сайті «Європейська Україна» у розділі «Бібліотека» за посиланням: http://eukraina.com/load/history/naukovo_populjarna_kniga_kolektivizacija_ta_golodomor_1932_1933_rokiv_na_chernigivshhini_zabuttju_i_proshhennju_ne_pidljagae/13-1-0-668

Про це повідомив представник Інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Також він додав, що увагу привертає отакий важливий висновок вчених щодо особливостей Голодомору-геноциду на Чернігівщині: «…найбільш інтенсивно колективізація відбувалась з кінця 1932 р. і до середини 1934 р., тобто тоді, коли на Чернігівщині, як і по всій Україні лютував голод. Звідси випливає найголовніша, на нашу думку, особливість Голодомору в новопосталій області: тут колективізація, розкуркулення, хлібозаготівлі й Голодомор повністю збіглися в часі. Звісно, що й для всієї України вищеперелічені складові партійно-державної політики в аграрному секторі досить тісно пов’язані часовими рамками. Але, мабуть, ніде не трапилося так, що все це відбувалося одночасно». Від себе додамо – наш народ витримав цей удар окупантів!

Ця книга побачила світ через 9 років після виходу фундаментального обласного тому Національної книги пам’яті. Вона підсумовує стан досліджень у наш час, не тільки дає можливість зрозуміти масштаби і сутність цього злочину світового рівня, організованого комуністичним режимом, а й, головне, попереджає всіх нас: люди, будьте пильні, таке не повинно повторитися. Єдиний гарант нашої безпеки — незалежна, демократична Україна.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button