Суспільство

Унікальні експонати – скроневі кільця та кахлі із зображенням янголів можна побачити в Батурині

ЧЕЛАЙН уже повідомляв, що Музей археології в Батурині був зачинений два роки, тобто від початку повномасштабного вторгнення. На щастя, цьогоріч у квітні його робота відновилася. До того ж, відвідувачі можуть побачити оновлену експозицію. Щоправда, до повномасштабного вторгнення в музеї були представлені тільки оригінальні експонати, а нині – копії. Але таких речей, які раніше не експонувалися.

Зокрема можна побачити результати останніх років досліджень. До того ж, уперше представлена жіноча прикраса ХІV ст., знайдена у 2021 році.

«Завдяки археології виявляємо речі, які підтверджують неперервність історії Батурина. І от було виявлене скроневе кільце – це жіноча прикраса XIV століття. Завдяки цій знахідці і було підтверджено, що життя в Батурині продовжувалося. І цьогоріч уперше ми виставили копію цієї прикраси. Але через те, що це єдина знахідка XIV століття і водночас цінна ювелірна прикраса, ми зараз не можемо показати її в оригіналі.

Скроневі кільця носили на голові. Ми знайшли тільки одне, але зробили пару. То, відповідно, два кільця можна побачити на нашій виставці», – у коментарі для ЧЕЛАЙН пояснила Каріна Солдатова, завідувачка музею археології Національного заповідника «Гетьманська столиця».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбиті росією: помер від поранення в голову уламками снаряду, що прошили стіни будинку

Також цьогоріч у музеї виставили нові кахлі, які раніше не були представлені. Батурин узагалі відомий тим, що тут розвивалося кахлярство, а Іван Мазепа запрошував кращих гончарів до Батурина облаштовувати свої палаци на території фортеці та заміської резиденції. «Ми вирішили продемонструвати історію Батурина через нові зразки кахлів. Показуємо ті зразки, які раніше не виставляли. Зокрема, демонструємо кахлю з родинним гербом дружини Івана Мазепи. Також показуємо кахлю із зображенням янгола. Цікаві кахлі з садиби Кочубеїв. І це саме оригінали», – розповіла Каріна Солдатова.

Ірина Осташко

Фото – Каріна Солдатова

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button