Суспільство

Унікальну «Поштову станцію» в Ніжині реконструюють за 2 мільйони гривень

У бюджеті 2020 року Ніжинська міська рада Чернігівської області передбачила майже 2 млн грн на реконструкцію єдиного в Україні музею «Поштова станція» – відділу Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив директор краєзнавчого музею Геннадій Дудченко.

«На реставрацію нашого відділу «Поштова станція» в бюджеті 2020 року передбачено 1 млн 966 тис. грн. Ці кошти будуть витрачені на реставраційні та ремонтні роботи флігеля, в якому розміщена експозиція, та відновлення інтер’єру XIX століття», — сказав Дудченко.

За його словами, Ніжинська поштова стація – єдиний в Україні комплекс такого призначення, що зберігся до наших днів. У давнину він налічував 5 будівель, до сьогодні залишилося 4. Використовується з них тільки одна – колишній будинок станційного наглядача. Саме в цій пам’ятці архітектури й розташована експозиція, яка репрезентує розвиток поштової справи в Україні загалом та Ніжині зокрема від XVII до початку XX століть.

На сьогодні «Поштова станція» – найбільш відвідуваний у Ніжині туристичний об’єкт.

У музеї вважають, що, якби вдалося відновити всі 4 будівлі комплексу й розширити експозицію, відвідуваність музею могла б суттєво зрости. З огляду на це, кілька років тому була виготовлена проєктно-кошторисна документація на реставрацію та прилаштування всього комплексу будівель поштової станції. Але потрібна сума – 27 млн грн – наразі непідйомна для місцевого бюджету Ніжина. Відтак, музейники шукають альтернативні джерела фінансування масштабної реконструкції популярного об’єкта.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button