Суспільство

Урегулювати ціну на газ вимагають депутати Чернігівської міськради

Депутати фракції «Наш край» у Чернігівській міській раді проголосували за звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо усунення проблемних питань, зумовлених змінами в оплаті послуг із газопостачання та розподілу природного газу. Відповідне рішення схвалене під час позачергової сесії міської ради.

Підставою для розгляду цього рішення стала Постанова НКРЕКП від 7 жовтня 2019 року «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП» (так звана Постанова №2080). Після набуття нею чинності споживачі почали отримувати платіжки за транспортування газу, навіть якщо ним узагалі не користуються. Крім того, для розрахунків використовується об’єм спожитого газу за попередній рік, що передбачає завищені розрахунки десь на чверть. А повернення надміру сплачених коштів постанова не передбачає! Нові споживачі взагалі сплачуватимуть за нормативами, які розраховані з урахуванням максимальних об’ємів споживання газу.

84442090_171072920847061_5110667222863314944_n

«Із метою недопущення зростання соціального напруження серед населення, а також усунення негативного впливу на діяльність непобутових споживачів природного газу (суб’єктів господарювання, установ, організацій), просимо терміново вжити заходів щодо скасування Постанови НКРЕКП № 2080 та запровадження механізму нарахування плати за розподіл (доставку) природного газу, зважаючи на фактичні об’єми його споживання», – йдеться в тексті рішення.

Депутати «Нашого краю» взяли участь в обговоренні цього питання. Так, депутат Ігор Желдак зазначив, що якість газу почасти не контролюється, і в споживачів досить часто виходить з ладу обладнання саме з цієї причини. Крім того, проблемним є питання енергозбереження. «У місті діють програми з енергозбереження і в них вкладено не один мільйон гривень, але методика середніх розрахунків «за попередній період» не стимулює до економії – вона неефективна. Потрібен конкретний облік кожного спожитого куба газу», – наголосив депутат від «Нашого краю».

Депутатка Ганна Якубова порушила питання оплати за розподіл газу тими споживачами, які за власні кошти підключали газопостачання до своїх приватних будинків – і в усі часи ці послуги були дуже недешевими! «І навіть якщо газом люди не користуються, вони отримують платіжки з сумами 300-400 грн за транспортування газу, який вони підключали самостійно, а згодом відмовилися», – поділилася вона. Однак чіткої відповіді на ці запитання представники «Чернігівгазу» та НКРЕКП чомусь не надали.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button