Суспільство

Уродженець Ніжина створив багатомільйонну компанію і конкурує з Google

Навесні цього року у Google намітився конкурент: засновник сингапурської компанії Ahrefs Дмитро Герасименко оголосив про роботу над анонімною пошуковою системою, яка буде віддавати авторам контенту 90% прибутку. Таким чином Дмитро хоче зробити інтернет краще — не в приклад меркантильної Google, яка заробляє на продажу призначених для користувача даних і забирає весь прибуток собі.

Дмитро Герасименко — українець, уродженець міста Ніжин, а сьогодні резидент Сингапуру. Він створив великий SEO-сервіс Ahrefs і контрольний аналізатор, який, за оцінками Owler заробляє $ 4,4 млн на рік. Пошуковий робот Ahrefs вже займає друге місце за активністю після Google і випереджає по ефективності найближчих конкурентів.23052019_kompania2

Редактор AIN.UA поспілкувалася з Герасименко, щоб дізнатися, як створювалася Ahrefs і на якому етапі сьогодні знаходиться його амбітний проект «Антигугл».

Розкажіть про себе: де народилися, вчилися, коли переїхали з України і чому, де живете зараз.

Я народився в місті Ніжин. Батько зібрав перший комп’ютер, коли мені було 6 років, тому ще в школі я захопився програмуванням. Навчався в КПІ, а в 2012 році виїхав жити в Сингапур.

У той час мені хотілося сфокусуватися на розвитку Ahrefs, і Сингапур підкуповував своїми рейтингами по простоті ведення бізнесу. Я був кілька днів в Сингапурі в одному зі своїх подорожей по Азії, тому більш-менш знав, чого очікувати.

Як розвивалася кар’єра? Як виникла ідея створення Ahrefs?

Я починав з роботи в студії дизайну веб-сайтів в Києві, потім фріланс якийсь час на компанію в США програмістом і менеджером проекту, потім був підприємцем.

Мене давно цікавив пошук. Свій перший інтернет-проект я запустив в школі — і це була пошукова система документації (з мов програмування, мереж, баз даних, і т.п.). Я навіть отримував на нього якийсь пошуковий трафік і почав заробляти на продажу книг, поки щось не трапилося з сервером і всі мої напрацювання не були втрачені.

Майже через десять років, вже після університету, я повернувся до цього завдання з ідеєю зробити пошук PDF-документів. Нам потрібно було якось знаходити файли для індексування. Так народилася ідея запустити веб-краулер.

Що таке Ahrefs, чим він відрізняється від схожих сервісів? Яка у нього бізнес-модель? Які тарифи?

Ahrefs — це SaaS-проект, який допомагає людям, які працюють в інтернет-маркетингу, отримувати більше трафіку з пошукових систем. Зараз це набір інструментів, який допомагає вам на кожному етапі від підбору ключових слів до аналізу результатів.23052019_kompania3

Нашим основною конкурентною перевагою з самого початку була якість даних. Що б ми не робили — будь-то індекс посилань або ключових слів, або інструмент для пошуку помилок на сайті — ми докладаємо всіх зусиль, щоб це був найкращий індекс або інструмент на ринку.

Наш мінімальний тариф зараз — $ 99 в місяць.

Розкажіть коротко історію компанії. Були партнери або ви все робили самостійно?

У мене була команда, але не було партнерів. Я брав на себе всі ризики і реінвестував свої гроші, починаючи з того часу, коли я ще працював віддалено і моєї зарплати вистачало на скромне життя і оплату фрілансерам, які працювали над моїми ідеями проектів. Так поступово я рухався від простих проектів до більш складним, збираючи команду.

У 2010 році ми почали працювати над системою, яка б слідкувала і індексувала веб, до того моменту зі мною вже працював Ігор Пиковець, з яким ми вчилися в одній групі в університеті. Він зміг переконати мене зробити ставку на OСaml, що багато в чому визначило наш успіх в наступні роки.

Назвіть актуальні цифри по Ahrefs на сьогодні? Кількість посилань і проіндексованих сторінок в базі? Я читала, що ваш пошуковий робот по активності посідає друге місце після Google

Зараз у нас в індексі майже 300 млрд сторінок, і в день ми оновлюємо приблизно 8 млрд — це приблизно 100 000 щосекунди. І, що важливо, ми відображаємо нові посилання для наших користувачів протягом 20 хвилин після того, як їх знайшов AhrefsBot — що насправді не дуже просте завдання.

Скільки вклали в Ahrefs? Інвесторів не залучали? Вкладення вже окупилися?

Проект швидко почав окупати себе. Було багато інтересу з боку інвесторів, але я не поспішав з ростом і відхиляв усі пропозиції про інвестиції, вважаючи за краще фокусуватися на розробці продукту.

Початкові витрати були близько $ 400 000, в основному на розробку і сервера.23052019_kompania4

Скільки сьогодні людей в команді? Скільки з них українці? Як багато людей працюють в офісі, і скільки — дистанційно?

Зараз нас близько 45 осіб родом з більш ніж десятка країн. Українців близько п’ятнадцяти осіб, ще майже половина може говорити російською, але офіційна мова спілкування англійська.

Основний офіс в Сингапурі і там працює 20 чоловік. Решта працюють дистанційно. Раніше був ще офіс в Сан-Франциско, але нам там не сподобалося.

Назвіть оцінку компанії і / або її оборот за період.

Ми не розкриваємо оборот. Можу тільки сказати що в 2018 році ми пройшли позначку в $ 40 млн ARR.

Джерело: mynizhyn.com

Ще статті по темі

Back to top button