Суспільство

Талалаївські депутати ганебно блокують відкриття соціального магазину, захищаючи власний бізнес

Досить цікава, заплутана й водночас парадоксальна ситуація склалася в Талалаївському районі.

Депутати місцевої райради з таким «ентузіазмом» дбають про населення, що в благодатному пориві перестаралися і заблокували відкриття вкрай важливого для малозабезпечених верств населення соціального магазину.

Ідея відкрити дешевий магазин із продовольчими товарами для соціально незахищених верств населення народилася 25 березня цього року під час особистого прийому громадян у селищі Талалаївка народним депутатом України Валерієм Давиденком.

16 червня 2016 року районна державна адміністрація внесла на розгляд сесії Талалаївської районної ради пропозицію – відкрити в смт Талалаївка соціальний магазин. Пенсіонери, інваліди та малозабезпечені громадяни змогли б там за оптовими цінами купувати собі продукти.

Але відбулося нечуване – така пропозиція мало не до смерті налякала деяких депутатів. Перед голосуванням майже 10 обранців чкурнули із сесійної зали. Із 24 присутніх на пленарному засіданні слуг народу залишилося 17. Із «сміливої сімнадцятки» соціальну ініціативу підтримали тільки шестеро. 5 проголосували «проти» і 6 – утрималися.

Чому депутати не захотіли голосувати за відкриття соцмагазину? Наприклад, депутат районної ради Олег Василенко (керівник фракції ВО «Батьківщина») заявив, що краще бабусям роздати адресну допомогу і нехай йдуть собі затарюються в приватних магазинах. Позиція пана Василенка зрозуміла, адже він має власний бізнес у торгівельній сфері.

Дійшло і до маразму – той же Олег Василенко, Володимир Киричок (партія «Наш Край») і Володимир Лукаш («Аграрна партія») (депутати Талалаївської районної ради) засумнівалися в доцільності і важливості для населення соціального магазину. На їхню думку, громаді краще подарувати соціальну аптеку й торгувати медикаментами.

Тобто логіка така: немає грошей на хліб – сходив до соціальної аптеки, проковтнув «пігулку щастя» і бігай собі ситим. Серед ідей «креативних» обранців була навіть соціальна заправка. Чому не соціальна бібліотека, соціальний кінотеатр чи планетарій? А чому не соціальний салон ритуальних послуг? До речі, остання ідея актуальна, адже з деякими депутатами району в населення шлях тільки один.

Та й це не все. Володимир Киричок злякався того, що до соціального магазину по 200 грамів ковбаси ходитимуть не тільки пенсіонери, а й безробітні та всі інші жителі. Аргумент більш ніж «серйозний».

Причина такого саботажу зрозуміла навіть хворому і переляканому чернігівському муралу – «доблесна» трійка депутатів володіє торгівельним бізнесом. І відмовлятися від копійок пенсіонерів, які купують продукти саме у них, десь глибоко (або ж, навпаки, зовсім близько) в душі не хочеться.

Про відкриття соціального магазину в Талалаївці говоритимуть знову – на черговому пленарному засіданні, що відбудеться цієї п’ятниці, 15 липня. Чи змінилася в депутатів позиція стосовно цієї ініціативи? А це вже побачимо безпосередньо в сесійній залі.

Знімальна група ЧЕline обов’язково буде присутня на сесії і ми вам розкажемо та покажемо всі нюанси цієї історії.

Ще статті по темі

Back to top button