Суспільство

Уряд розповів про стипендії для чернігівських студентів

У проекті Державного бюджету України на наступний рік передбачено 4 мільярди гривень на виплату стипендій.

Про це сьогодні, 26 вересня, повідомив міністр соцполітики Андрій Рева під час спілкування з регіональними журналістами. Знімальна група ЧЕline також була присутня на цій зустрічі.

Наступного року – зокрема і для студентів Чернігівщини – передбачається виплата двох видів стипендій: академічних і соціальних. Виплатою академічних стипендій займатиметься Міністерство освіти, соціальними – Міністерство соцзахисту.

Однак, як зазначив Андрій Рева, виплата соціальних стипендій планується лише з 1 вересня 2017 року. Це насамперед пов’язано з відсутністю єдиного державного автоматизованого реєстру студентів, які мають їх отримувати.

Відсутність такого реєстру ускладнює і розподілення коштів у межах бюджету, бо брак інформації про точну кількість студентів, які мають право на соціальну стипендію, не дає можливості конкретно вирахувати та розподілити кошти із загального фонду. Таким чином, вони були поділені умовно порівну, і це за умови, що ,за неофіційними підрахунками, студентів-пільговиків в Україні лише близько 7 % від загальної кількості.

Зважаючи на це, за словами Андрія Реви, в процесі доопрацювання проекту бюджету перелічені недоліки мають виправити. Так, в уряді планують перерахувати всі передбаченні гроші Міністерству освіти, а на початку вересня, коли буде сформований реєстр студентів-пільговиків, необхідні кошти для виплати соціальних стипендій шляхом спеціального запиту та за погодженням ВРУ передадуть Міністерству соціального захисту.

Ще статті по темі

Back to top button