Суспільство

Уряд скоротить субсидії з травня

Вже з травня в Україні стане значно менше тих, хто зможе претендувати на пільги і субсидії. Що стосується останніх, це обумовлено настанням тепла, а значить і зменшенням соціального споживання тепла, електроенергії і газу: саме ці три складові лежать в основі розрахунку субсидій.

На сьогодні розмір субсидії покриває 330 кубів газу, щоб прогріти приміщення в 60 кв метрів. В уряді хочуть зменшити норму до 300 кубів, і якщо за фактом споживання залишиться на тій же позначці, то доведеться доплатити близько 200 гривень.

Також у Кабміні вже підготували проект постанови, який передбачає перегляд тарифів вже з наступного місяця. У документі вказується, що ціна на блакитне паливо без урахування ПДВ складе 4 949 гривень.

Кожні півроку ціну коригуватимуть. В Інституті енергетичних стратегій кажуть, що в наступному опалювальному сезоні газовий тариф виросте на 25-60%, а отже і вода, і опалення знову подорожчають.

У Міністерстві регіонального розвитку попереджають, що кількість одержувачів субсидій скоротиться, оскільки грошей може банально не вистачити на всіх: реально на них потрібно витратити 75 мільярдів гривень, в той час як бюджет може дозволити собі лише 50 мільярдів. Кількість субсидіантів зменшать завдяки монетизації пільг і підвищенню мінімальної зарплати. Налагодити відповідний механізм нарахування планується вже в цьому році.

Експерти попереджають, що заборгованість українців за комунальні послуги досягла 30 мільярдів гривень: якщо вони подорожчає ще більше, борг ризикує перевалити за 100 мільярдів.

Джерело: Знай.ua

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button