Суспільство

Усе про об’єкти укриття, або Куди ховатися чернігівцям у разі ймовірної військової агресії

Уже тривалий час увага всього світу зосереджена на українському питанні. Адже є небезпека вторгнення військ Російської Федерації в Україну. Через це багато хто прокручує в головах імовірний найгірший сценарій подій із бойовими діями.

Звісно, всі хочуть, щоб найстрашніше не справдилося. Але знання, куди ховатися мирному населенню, якщо в нашій прикордонній Чернігівщині, не доведи Боже, стане гаряче, зайвими не будуть.

За словами Сергія Болдирева, директора департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської облдержадміністрації, запитання, куди ховатися під час воєнних дій, останнім часом ставлять часто. Між тим, простої відповіді на нього немає.

Щоправда, відомо, що основним способом захисту населення під час воєнних дій є евакуація в безпечні райони, в інші регіони України. Укриття ж, які є в Чернігові й інших населених пунктах, не пристосовані до того, щоб люди перебували в них тривалий час.

«У цих об’єктах укриття нічого немає: ні туалетів, ні води, ні лавок для сидіння. Тож людям на це треба зважати. І в такому укритті можна перебувати короткий час. Немає таких укриттів для населення в житлових масивах, у яких люди могли б добу, дві чи три перебувати. В інших країнах світу ситуація подібна, можливо, в Ізраїлі краща.

Люди мають зрозуміти, що таких бомбосховищ, які нам показують у радянських кінофільмах, де є все потрібне для людини, немає і ніколи не було», – у коментарі для ЧЕlіne зазначив директор департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської облдержадміністрації.

Та хоч як би там було, укриття, хоч і без згаданих вигод, є. За словами Сергія Болдирева, пристосованих підвальних приміщень – близько тисячі, і ще півтори сотні укриттів – на підприємствах. Де саме вони розташовуються, можна побачити на інтерактивній карті захисних споруд цивільного захисту.

«Укриття на підприємствах передбачені тільки для персоналу, який працює на них – працівників електромереж, газопостачання, тролейбусного управління, телекому та інших. Тобто об’єктів, де люди мають працювати цілодобово і забезпечувати життєдіяльність населених пунктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заспокоїти дітей в умовах «мінувань» і паніки щодо можливого вторгнення

Натомість містянам варто ховатися у спорудах подвійного призначення. Це підземні паркінги, підземні магазини, переходи або пристосовані підвальні приміщення в будинках. До речі, не в кожному будинку в багатоповерхівці підвал пристосований для укриття. Треба просто вийти з будинку, подивитися навколо, адже на більшості будинків є покажчики укриття.

Ось у Києві основним місцем укриття буде метрополітен. Але скільки метрополітен зможе прийняти людей із трьохмільйонного міста?», – зазначив він.

Сергій Болдирев також розповів, що в органах влади, зокрема в Чернігові, немає ні бомбосховищ, ані укриттів, де можна було б перебувати тривалий час. Ідеться про обласну адміністрацію, мерію, обласну раду.

«Система захисту передбачала укриття в медичних закладах, де є стаціонари. Там є стаціонарні укриття, де можна навіть нескладні операції проводити. Але це не укриття для жителів будинків, що розташовуються поруч із цими закладами», – повідомив він.

Тож укотре варто повторити, що людям треба ховатися в пристосованих укриттях і то упродовж короткого часу.

«От змоделюємо ситуацію: сто людей із будинку зайшли до підвалу. Що далі відбуватиметься? Щонайменше комусь неодмінно захочеться до туалету. Куди бігти?

До того ж, якщо почнуться військові дії, багатоповерховий  будинок може залишитися без водопостачання, електрики, газу. Що в такому будинку далі робити? Треба шукати інші місця – в родичів, знайомих. Органи влади в інших регіонах прийматимуть людей і розміщуватимуть. Орієнтовні розрахунки у нас є», – зауважив Сергій Болдирев.

Він розповів, що найкраще захищеними є люди, які проживають у приватному секторі.

«Вони мають свої підвали із запасами продуктів. В них родина може тривалий час перебувати, бо це родина. А як довго можуть просидіти стороні люди в підвалі багатоповерхівки, з дітьми, старенькими людьми?» – наголошує директор департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської облдержадміністрації.

Та хай би там що, найголовніше – не панікувати і зберігати спокій. Адже, за даними Сергія Болдирева, на сьогодні, на щастя, немає таких обставин, щоб збирати тривожну валізу та ховатися у підвалі.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button