Суспільство

Як заспокоїти дітей в умовах «мінувань» і паніки щодо можливого вторгнення

Ситуація останніх днів із «замінуваннями» в школах Чернігова посіяла неабияку паніку і тривогу серед дорослих і дітей. Адже за першим питанням «Навіщо це все?» постало друге – «Як із цим справлятися? Як пояснити дітям, чого варто боятися, а чого – ні?

Відповіді на ці запитання шукали разом із чернігівським психологом Катериною Мозговою.

272208582_358169665777668_7940633832262578017_n«Насамперед поговоріть із дитиною про те, що вона відчувала під час евакуювання зі школи. Які це були емоції? Можливо, почуття? Скажіть, що розумієте її. Не знецінюйте переживання дитини, вислухайте.

Далі – ваша розмова залежить від віку дитини. Якщо це дошкільник – то йому буде важливо почути, що це таке тренування. Порівняйте з тим, як тренуються маленькі діти переходити дорогу на зелене світло, коли ходять на екскурсію.

Молодшому школяреві будуть цікаві подробиці, навіщо такі тренування. Ви можете пояснити, що заради безпеки це необхідно, щоб вони не панікували і точно знали, як поводитися в можливій критичній ситуації. Деякі діти сприймають це як завдання квесту і це непогано, бо дитяча психіка налаштована на ігрову діяльність і дорослі це з успіхом можуть використовувати як пояснення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хлопець із села на Менщині опанував ковальське ремесло та захоплюється старовиною

Підлітки й старшокласники, на перший погляд, не потребують нашої надмірної занепокоєності їхнім станом, однак обговорити цю ситуацію необхідно, бо ви є значимими дорослими і ваша думка для дитини важлива», – в коментарі для ЧЕline зазначила психолог.

Вона також сказала, що з підлітками та старшокласниками можна говорити більш відверто, але насамперед варто розпитати, що вони самі думають з цього приводу.

«Далі можете обговорити, які ваші дії в разі початку можливого вторгнення чи бойових дій. Спокійно покажіть те, що необхідно буде брати в першу чергу і де усе потрібне знаходиться вдома, та в разі вашої відсутності – що робити дитині.

Головне, пам’ятайте: дитину лякають не факти чи розповіді, а невідомість. Коли вона має уявлення та інформацію про стан речей, доречні її віку, то легше впорається із занепокоєнням, тривогою та страхами. Також ви самі маєте транслювати спокій і рівновагу», – переконана Катерина Мозгова.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button