Суспільство

Усі бібліотеки деокупованої Чернігівщини відновили роботу

В усіх без винятку регіонах України через повномасштабне вторгнення постраждала бібліотечна система. Про це свідчать дані дослідження* «Публічні бібліотеки України в умовах російської збройної агресії» Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, отримані Читомо у відповідь на запит до Української бібліотечної асоціації.

На момент російського вторгнення в Україні фактично працювала  14351 бібліотека (сільські, селищні, міські, обласні),  станом на кінець травня їх кількість зменшилася до 11876, а на кінець серпня — до  11558.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На благодійному концерті у Ніжині зібрали понад 30 тисяч гривень для військових

Найбільше постраждали публічні бібліотеки: за 6 місяців повномасштабної російської агресії припинили або призупинили свою діяльність 2793 бібліотеки такого типу на підконтрольних Україні територіях (не враховувалися дані про АР Крим, Севастополь, Донецькій та Луганській областях).

У деокупованій Чернігівській області і Києві відновили роботу усі бібліотеки, що працювали на момент російського вторгнення.  Частина закладів Вінницької, Запорізької, Одеської та Чернівецької  областей теж відновили роботу. 54 бібліотеки знову почали працювати після ремонту пошкоджених російськими агресорами будівель або переміщення їх до інших (у Київській області – 26, у Сумській – 9, Чернігівській – 11).  

Водночас триває практика «тимчасового призупинення» роботи бібліотек: у Тернопільській області станом на кінець серпня у такому статусі перебувало  68 закладів.  Суттєво також зменшилася кількість бібліотек  Черкаської, Львівської, Хмельницької областей, де не велися бойові дії.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Читомо

Ще статті по темі

Back to top button