Суспільство

Успіхи, проблеми та не хлібом єдиним – громади Чернігівщини про 2019 рік

Традиційно підсумки заведено підбивати у грудні або в січні. Проте від початку року вже минуло чимало часу, аби зрозуміти, яким він видався.

Звісно, чимало викликів ще попереду, зокрема опалювальний сезон і функціонування різних закладів у період мінусових температур. Але вже зараз кожній громаді зрозуміло, які труднощі можуть чекати в цей час.

Нині ж йдеться про те, що вже відбулося.

Багато людей встигли переконатися, що реформа децентралізації – досить успішна. Завдяки їй життя в багатьох населених пунктах змінилося на краще – проводять ремонти соціальних закладів, доріг, будують різні важливі об’єкти, чого не було багато-багато років. У людей нарешті з’явилася надія, що у своїх рідних населених пунктах вони не виживатимуть, а житимуть.

Тож, як ОТГ області жили в 2019 році, журналіст ЧЕline розпитував деяких керівників об’єднаних громад. Тому далі інформація, як кажуть, із перших уст.

І хліб, і до хліба

В одній із найбільш успішних громад Чернігівщини – Кіптівській, якій днями виповнилося 4 роки, життя вирує на повну. За час існування громади в ній відбулася сила-силенна позитивних змін. Щоправда, голова громади Володимир Кучма вважає, що це заслуга всього колективу, що працює на результат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Носівській ОТГ придбали новий сміттєвоз

«Рік, який минає, не був винятковим для нас. Працювали, як і в попередні роки – будували дороги, ремонтували соціальні заклади, виконували інші нагальні завдання. Зокрема, придбали новий автобус для підвезення школярів, ремонтуємо опорну школу в Прогресі. Реконструйовано та капітально відремонтовано приміщення колишньої вовчківської школи. Це буде медичний заклад – центр здоров’я.

Подібний ремонт і газифікація зараз відбувається у Прогресівському пункті здоров’я. Зберегли медичні заклади, фельдшерські пункти, які йшли під закриття, згідно з медичною реформою в державі. В Олбинському старостаті, Підлісному і Новому Шляху ці заклади взяли на своє обслуговування. Утримуємо приміщення, забезпечуємо дровами і виплачуємо зарплату працівникам», – коротко розповів про основні здобутки Володимир Кучма.

Має громада й особливі досягнення, якими дуже пишається. Одне з найсвіжіших – перший всеукраїнський фестиваль «Осінній Fest», який днями відгримів у громаді та подарував його гостям і учасникам купу позитивних емоцій.

«Я гордий тим, що, як кажуть, не хлібом єдиним, і не лише досягненнями в ремонті чи будівництві можемо пишатися. А і в культурній сфері ми теж є лідерами на сьогодні. У нас на теренах Чернігівщини такого фестивалю ще не було, тим більше в громадах. Думаю, нам на славу вдалося провести це свято. Люди задоволені і я теж», – зізнався голова Кіптівської ОТГ.

Запитали Володимира Кучку і про готовність до зими. До речі, синоптики прогнозують, що справжні холоди не за горами.

«Підготувалися, як завжди, вчасно та добре. Всі соціальні заклади до опалювального сезону готові. Наразі, як уже розповідав, капітально ремонтуємо та газифікуємо прогресівський ФАП. Примітно, що в цьому медичному закладі тепла не було з дня заснування. Тож робимо все, щоб там були зручні умови – гаряча вода, санвузли й усе, що потрібно», – повідомив Володимир Кучма.

Щодо проблем, то їх вистачає навіть в успішних громадах. Головне – не боятися їх і вчасно реагувати на виклики.

«Вирішуєш одну, з’являється інша. Бо живемо не в ідеальному суспільстві. Адже розвиток нашої держави сьогодні серед країн світу не на найвищому рівні. А ми – частинка цієї держави. Тож намагаємося не втрачати започаткованих позицій», – зазначив очільник ОТГ.

Він також поділився перспективами на майбутнє.

«Треба спершу завершити процес об’єднання громади. У нас ще недооб’єднані кілька сільських рад, які межують із нашою територією. А надалі нас чекає ще земельна реформа. Треба також тримати руку на пульсі в цьому питанні.

Інших проблемних питань дуже багато і над ними працюємо щоденно. Але без інвестицій у майбутньому, громада, хоч би якою вона була і хоч би хто нею керував, розвитку не матиме. Тож треба працювати і над цим», – сказав Володимир Кучма.

Будують, ремонтують і до зими готові

Носівська об’єднана громада – також одна з найпотужніших на теренах Чернігівщини. Нею успішно керує Володимир Ігнатченко. Основними досягненнями громади він охоче поділився з журналістом ЧЕline.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Талалаївській ОТГ кличуть на осінню толоку

«Рік іде до завершення і що планували – має у нас відбутися. Залучено кошти з обласного бюджету для розчищення нашого ставка в місті. Побудували футбольне поле, придбали автомобіль для вивезення сміття, який надаватиме послуги на території нашої громади. Надалі придбаємо розкидач піщано-сольової суміші, фронтальний навантажувач. Відремонтували дах гімназії. Розширяємо базу для дослідно-навчального закладу у Володьковій Дівиці. Також отримали субвенцію на завершення будівництва нашого довгобуду – школи №5», – розповів Володимир Ігнатченко.

Із підготовкою до зими в цій громаді також усе гаразд.

«Техніка готова, завезли піщано-сольову суміш. Котельні, що працюють на альтернативному виді опалення, вже запущені», – повідомив голова ОТГ.

Попри колосальні успіхи, громада не розслабилася і не стоїть на місці. Навпаки, має плани розвитку на майбутнє. Зокрема, одна з найближчих перспектив – придбання автобуса для підвезення школярів.

«Вистояли та розвиваємося»

В Іванівській громаді, яка також достатньо потужна, впродовж року відбулося чимало позитивних змін. Щоправда, її голова Сергій Гарус вирішив вкотре не перераховувати здобутки, а відповів лаконічно і стримано.

«Зробили чимало, а хочеться більше. Вистояли, рік закриваємо, кредити не брали і добре. Але існує багато питань, що не вирішуються на рівні громади», – сказав він.

На перший погляд, ситуація в ОТГ Чернігівщини оптимістична. Проте насправді не в усіх громадах такі успіхи, як у названих. Аби досягти їх, треба багато і наполегливо працювати. І не завжди на це є сили, а також потрібне фінансування. Даються взнаки й законодавчі колізії. Але, попри всі негаразди, результату досягають ті керівники, які не бояться труднощів і роботи. Бо сидіти і нарікати, що все погано, значно легше, ніж діяти та стукати в усі двері.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button