Суспільство

Успішний сімейний бізнес: приклад варвинської родини

Яким повинен бути ідеальний бізнес-партнер? Напевно, окрім професіоналізму, працелюбства та надійності, він повинен щиро, як і власник, вболівати за успіх. А хто ж може перевершити в цьому прагненні рідну людину? Хоча є бізнесмени, які категорично відмовляються працювати з родичами.

Утім, є чимало родин, які своїм прикладом доводять: сімейний бізнес дорівнює успіху. Одна з таких – варвинська родина Дирявків, чоловік і дружина в якій завжди разом: як у житті, так і на роботі.

Перший крок до бізнесу зробив чоловік Олександр. Одного дня зрозумів, що нестерпно хоче якогось іншого життя для себе і своєї родини; прагне отримати новий досвід, який міг би передати дітям; зробити щось своє, значиме, що допоможе реалізувати накопичений потенціал, здійснити давню мрію, дасть можливість пишатися собою та стати прикладом для рідних. Так народилася власна справа з ремонту комп’ютерів і периферійного устаткування.

Залишившись без роботи, за прикладом чоловіка та заручившись його підтримкою, подалася в бізнес і дружина Ірина. Вона вирішила не стояти на обліку в центрі зайнятості, а скористалася для старту одноразовою виплатою допомоги з безробіття. Вид діяльності обрала такий, як і в чоловіка. Відтоді у них сімейний бізнес.

Жінка за професією бухгалтер, за плечима мала досвід роботи менеджером із логістики. Каже: «Я швидко зрозуміла, що у бізнесі будь-який досвід стане у пригоді, будь-які знання підуть на користь. Особливо цінний досвід роботи з людьми, уміння домовлятися та налагоджувати конструктивні ділові відносини».

Найважчим був перший місяць підприємницької діяльності, було боязко, незвично, треба було швидко навчатися бути комерсантом. Допомогли цільові курси, які пройшла за скеруванням служби зайнятості. Плече підставив і чоловік: допомагав з оформленням, складанням договорів із клієнтами, придбанням технічного обладнання. Згадує: згодом ми так і розподілили функції – чоловік відповідає за стратегічний розвиток нашого бізнесу, залучення клієнтів, а дружина – за ведення документації, фінанси та матеріально-технічне забезпечення.

Серед партнерів підприємців Дирявків – районний центр зайнятості, до якого вони звертаються вже як роботодавці й отримують вагому допомогу. Йдеться про підбір кадрів, фінансову підтримку на створення додаткових робочих місць тощо.

Олена Кугут, директор Варвинського районного центру зайнятості

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button