Суспільство

У передчутті Нового року: чернігівці розповіли, яким видався 2023-й, і поділилися сподіваннями на 2024-й

2023 рік добігає свого кінця. Для українців він видався тяжким, бо війна в нашій державі триває. І попереду ще багато різних і складних викликів, втрат, але водночас, попри непросту ситуацію, є й здобутки.

А яким був цей рік для чернігівців і які сподівання вони покладають на рік прийдешній?

Сергій Гривко, народний депутат України

2023 рік був робочим, намагався зробити все, щоб країна наближалась до Перемоги, і для людей зберегти комфорт… Сподіваюся, 2024 рік буде переможним, бо саме зараз важливо тримати єдність та підтримувати ЗСУ.

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області

2023 рік був дуже важкий, але загалом успішний. Нарешті почалося здійснення деколонізації саме на державному рівні. Це стратегічний успіх нашої держави. ЗСУ та всі Сили оборони на полі бою показали, що спільними зусиллями всього народу разом із цивілізованим світом крок за кроком переможемо рашистів на всіх фронтах. У 2024 році буду й надалі робити свій посильний внесок, щоб російська імперія пішла в небуття. І щоб у родині все було добре.

Михайло Жирохов, військовий історик

2023 рік, як і вісім попередніх, минув під знаком війни. Тобто неможливості планувати щось далі ніж на наступний тиждень, постійний моніторинг ситуації на фронті, намагання бути чимось корисним. Загалом те, що в родині всі живі та здорові, це вже плюс. На жаль, очікування від наступного року дуже погані. Може, через те, що маю більше структурованої інформації про ситуацію в країні, може, через те, що є розуміння прірви, не знаю. А так – будемо жити…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викручувалися як могли: як громада Чернігівщини забезпечувала людей хлібом під час повномасштабного вторгнення

Віктор Беляков, звукорежисер

Рік видався переломним у житті, зі своїми певними втратами та досягненнями. Дуже потужним у сенсі саморозвитку та відкриття своїх нових сторін і можливостей. Очікування 2024-го: насамперед закінчення війни і щоб кожен повернувся живим додому. Хотілося б ще погодної стабільності, а не таких «гойдалок», які останнім часом негативно впливають на стан людей. Сподіваюся, що в серцях людей побільшає порозуміння, доброти, взаємоповаги. А кожен брехун(-ха) чи зрадник(-ця) отримає від життя те, на що заслуговує.

Сєргєй Карась, журналіст

Щодо 2024-го: хотілося б чекати дива та Перемоги України. Але з огляду на затримку із допомогою від США та загальне відчуття втомленості так званого «цивілізованого світу» від війни в Україні (хотілося б вірити, що то тільки моє відчуття), ці надії насправді мають не такий реалістичний вигляд, як мені хотілося б. Тож чекаю, що 2014-й буде складним. І завдання України – встояти.

Юлія Ігнатенко, SMM-менеджер

На 2023-й було багато надій і сподівань, але не всі вони здійснились. Головне, що рік прожитий без великих втрат, це тепер основний критерій оцінювання.

У 2024 році сподіватимуся, звісно, на мир і нашу Перемогу над ворогом. І здоров’я не завадило б, а все інше додасться.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button