Суспільство

Уся правда про «скандальну» тисячу від Чернігівської міськради

Нещодавно Чернігів сколихнули черги по отримання матеріальної допомоги від міської ради. Сотні містян (переважно пенсійного віку), прочитавши повідомлення в одній із газет, прийшли до приміщення відділу звернення громадян із надією отримати таку необхідну в нинішні скрутні часи допомогу. Хоч як би парадоксально це звучало, але міська влада відреагувала дуже «специфічно». У мерії розіграли мініатюру «страус і верблюд». Спершу, наче страуси, сховали голову в пісок, нікому матеріальної допомоги не надали і законний процес назвали провокацією. А потім у стилі верблюда почали «плюватися» різними абсурдними заявами. Більше того, спостерігаємо «загадкову» картину – завдяки децентралізації бюджет міста з року в рік зростає, а на соціальний захист простих людей влада, м’яко кажучи, плює.

Та про все по черзі.

Фейкове звернення з недостовірними даними

За кошти платників податків в одній із чернігівських газет і на офіційному сайті муніципалітету опублікували «звернення» буцімто від імені Чернігівської міської ради. По-перше, саме звернення є незаконним, адже немає жодної юридичної сили. По-друге, у «зверненні» написана недостовірна неправдива інформація.

2

Міська влада запевняє, що «разова матеріальна допомога від міста надається тільки у випадках, викликаних надзвичайними обставинами». Це чистої води неправда, адже Програма надання одноразової матеріальної допомоги, що була затверджена ще у 2013 році, надає можливість усім жителям Чернігова отримати одноразову матеріальну допомогу у зв’язку із скрутним матеріальним становищем для вирішення власних соціальних потреб.

1

На цьому наголошує депутат Чернігівської міської ради від партії «Наш край» Віктор Бистров.

 

«Повідомлення і реакція чи виконавчого комітету, чи міського голови Чернігівської міської ради стоять на сайті офіційному міської ради і за бюджетні кошти надруковані в газеті «Сім днів». Але повідомлення ті неправдиві. Вони підписані Чернігівською міською радою. Але міська рада не збиралася і жодного рішення з цього приводу не ухвалювала. Коментарів жодних не було. Не обговорювали цього з фракціями, депутатами, секретарем. Немає відповідного рішення. Станом на сьогодні діє програма з 2013 року. В положенні зазначається, що матеріальна допомога може надаватися будь-якому мешканцю Чернігова і встановлюється до тисячі гривень. Виключно – може більше. Дітям з онкозахворюваннями – 10 000 гривень. Сім’ям загиблих в АТО – 10 000 гривень. Пораненим учасникам АТО – 5 000 гривень. Ця матеріальна допомога повинна надаватися кожному мешканцю, а не так, як неправдиво поширили. Треба подати заяву і необхідний перелік документів», — зазначає Віктор Бистров, депутат Чернігівської міськради («Наш край»).

Отже, для отримання матеріальної допомоги потрібні відповідна заява, документ, що засвідчує розмір доходу (заробітна плата, пенсія тощо), і документ, що підтверджує обставини звернення по матеріальну допомогу.

І важливий момент – КОЖЕН чернігівець, який отримує субсидію, АВТОМАТИЧНО має право на матеріальну допомогу, адже держава вже визначила наступний факт – цей житель не має достатніх доходів для нормального життя в Україні.

На жаль, цього ніхто ніде не зазначає, цілком ймовірно – спеціально!

Мільярди є, але не для простих людей

Але головне – ось що! Як ми вже зазначали, ця програма була затверджена у 2013 році і того ж року чернігівці отримали матеріальної допомоги 529 тисяч гривень. У 2014 році – 540 тисяч гривень. А вже у 2015 році – аж 10 мільйонів 700 тисяч гривень. Тобто, навіть попри незначний бюджет, спостерігалася позитивна динаміка – соціальний захист населення був пріоритетним напрямом. Для порівняння: бюджет Чернігова у 2015 році становив 1,6 мільярда гривень, у 2016 році – 2,1 мільярда гривень, у 2017-му – 3,3 мільярда гривень, у 2018-му – 3,5 мільярда гривень. І на 2018 рік передбачено тільки 1 мільйон 280 тисяч гривень матеріальної допомоги. Як бачимо, з роками соціальна динаміка пішла на спад – міська влада чомусь не зацікавлена в допомозі нужденним, натомість мільйони витрачають на різні інфраструктурні проекти, наскрізь просочені корупційними оборудками.

 

«Кожного року допомога була різна. Коли які були можливості бюджету. В 2014 році 540 тисяч гривень. У 2015 році було заплановано 1 мільйон, а в зв’язку з можливостями міського бюджету було виплачено 10,7 мільйона. Тоді міська рада, виконком, Соколов займалися питанням соціального захисту населення. Зараз бюджет зростає на мільярди, але рівень соціальної допомоги, матеріальної допомоги мешканцям міста не збільшується, на жаль», — зазначає Віктор Бистров, депутат Чернігівської міськради («Наш край»).

Отакі маємо контрасти. На будівництво фонтанів і «золотих» доріг міська рада чомусь системно витрачає сотні мільйонів гривень із міського бюджету, а от тисячі гривень для знедолених чернігівців шкодує…

Невже все це тільки через те, що до згорьованих людей не можна залізти в гаманець і відірвати шматочок для себе? Ганьба владі, яка забуває про найцінніше – людей!

Ще статті по темі

Back to top button