Суспільство

Гидота у пакетиках, або Як приготувати якісний чай – поради чернігівського дієтолога

Чай – напій із дуже давньою історією. Він і досі не втрачає своїх позицій. Адже багато українців не уявляють жодного дня без запашної чашки улюбленого напою.

У класичному розумінні вживання чаю – це цілий ритуал, який не потребує поспіху.

Проте в сучасному динамічному житті дедалі важче викроїти час не те що на чайну церемонію, а навіть на елементарне дотримання технології приготування напою.

За умов катастрофічної нестачі часу на допомогу приходять чайні пакетики. Погодьтеся, у використанні вони дуже зручні. Поклав пакетик у чашку, залив кип’ятком і через кілька хвилин насолоджуйся напоєм, ніби справжній англієць. Проте дедалі частіше дослідники й науковці звертають увагу споживачів на те, що тут не все так просто. Імовірно, кожен чув і читав, що якраз у пакетики насипають зовсім не чай, а його потерть чи інший непотріб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Користь чи шкода: дієтолог відкрила «всі карти» про йогурт

Але це ще пів біди. Канадські науковці, досліджуючи чайні пакетики, дійшли висновку, що виготовлені вони не з паперу чи тканини, як багато хто думає, а з пластику, частинки якого під час заварювання осідають у чашці, а потім (о жах!) потрапляють в організм людини. Публікацій на цю тему в інтернеті сила-силенна. Тож невже пакетований чай – суцільна гидота? Розбиратися в проблемі заходився журналіст ЧЕline.

Лікар-дієтолог Чернігівської обласної лікарні Микола Потатуркін підтвердив, що також начуваний про сумнівний вміст чайних пакетиків.

«Кажуть, чаєм там і не пахне. Але я насправді не знаю, що виробники в них кладуть. І навряд чи в наших лабораторіях проводять дослідження, з чого ті пакетики виготовлені. Якщо хтось сумнівається в якості пакетованого чаю, краще купувати заварний. Але те, що придбаєте якісний, теж ніхто не гарантує», – зауважив лікар.

Проте навіть у такій ситуації відмовлятися від задоволення посмакувати чаєм фахівець не радить.

«Пийте на здоров’я! Але за дешевизною гнатися не потрібно. Думаю, в дуже дешевому чаї якраз і будуть усі ймовірні фальсифікати. Принаймні я намагаюся не купувати чай вартістю 9 гривень, бо це незрозумілий продукт. Здебільшого надаю перевагу солідним виробникам. Ми ж розуміємо, що ковбаси і сосиски вартістю менше 100 гривень навряд чи виготовлені з чогось доброго. Це стосується всіх продуктів харчування. Відтак складається враження: чим дорожче продукт, тим якісніший. Але це знову не стовідсоткова гарантія якості», – пояснює Микола Потатуркін.

Особливих рекомендацій, що краще — заварювати листовий чи гранульований чай,— фахівець не надав.

«Це не головне. Все залежить від смакових особливостей людини. Ці чаї різняться технологією виробництва. Але і в листовому, і в гранульованому все одно є кофеїн і танін», – повідомив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кавовий ритуал: секрети бариста та застереження дієтологів

Розповів дієтолог і про норми споживання чаю.

«Вистачить три чашки в день, бо кофеїну в чаї не менше, ніж у каві. Але завдяки таніну чай м’якше діє на організм. Якщо я рекомендую три чашки кави на день, то така сама норма і для чаю. До речі, в зеленому чаї також є і кофеїн, і танін. Просто зелений чай не пройшов процес ферментації», – зауважив фахівець.

За словами лікаря, переваги чорного чаю над зеленим чи навпаки немає.

«Знову-таки все залежить від смакових уподобань. Але декому краще пити зелений чай, бо він діє м’якше, ніж чорний, який уже пройшов процес ферментації», – коментує пан Микола.

А ось обираючи фруктовий чай, лікар радить добре подумати.

«Зазвичай ці фруктові чаї дуже приємно пахнуть. Але ж насправді висушені плоди не мають такого насиченого аромату. Тож споживачам таких чаїв варто замислитися. Думаю, що там є якісь синтетичні компоненти для підсилення смаку. Краще додати в чай м’яту чи інші трави, що вам до душі. Або фрукти, які багато хто сушить: шипшину, суху смородину. І тоді будете впевнені, що п’єте хороший чай з фруктовими добавками», – підсумував лікар-дієтолог.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button