Суспільство

Утилізація небезпечних відходів та чому це важливо під час війни: роз’яснення природоохоронців  

В процесі життєдіяльності людини утворюються різні види відходів. Їх можна класифікувати на органічні, неорганічні, біологічні та небезпечні.

Під час війни в Україні питання саме небезпечних відходів потребує значної уваги суспільства.

Часті руйнування житлових та промислових об’єктів, збільшення попиту на різні предмети, що після використання потребують спеціальної утилізації, наприклад акумулятори, батарейки та інше – є наслідком війни та тільки погіршує ситуацію з відходами. Крім цього, нерідко на територіях зовсім для цього непризначених виникають стихійні сміттєзвалища. Куди потрапляє значна кількість небезпечних відходів. Все це і наштовхує на думку, як же правильно поводитись з ними, щоб не нашкодити екології?   

Відповідь на це питання природоохоронці радять пошукати в українському законодавстві. Адже, саме нормативно-правові акти всіх рівнів влади визначають поняття та порядок поводження з цією категорією відходів.

Отже, небезпечними в Україні вважаються відходи, які мають фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, що створюють або можуть створити значну небезпеку для довкілля і здоров’я людини, та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними.

Усі небезпечні відходи за ступенем їх шкідливого впливу на навколишнє природне середовище та на життя і здоров’я населення поділяються на чотири класи і підлягають обліку.

Небезпечні відходи у складі побутових відходів збираються окремо від інших видів і мають відокремлюватися на етапі збирання чи сортування та передаватися спеціалізованим підприємствам, що мають ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

Підприємства, установи та організації, на території яких зберігаються небезпечні відходи, відносяться до об’єктів підвищеної небезпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таємничий мисливець та майстер маскування: у лісах на Чернігівщині мешкає червонокнижний хижак

Суб’єкт господарської діяльності, у власності або у користуванні якого є хоча б один об’єкт поводження з небезпечними відходами, обов’язково повинен мати відповідну ліцензію та не допускати аварій на таких об’єктах і запобігати забрудненню довкілля небезпечними речовинами.

Прикладом товарів (виробів, пристроїв, приладів), що вміщують небезпечні компоненти є:

— ртутні лампи, термометри, тонометри;

— малі побутові хімічні джерела струму ємністю до 7 ампер-годин (батарейки);

— акумулятори та павербанки;

— товари, що вміщують або забруднені органічними розчинниками, фарбами, лаками, клеями, мастиками, смолами тощо;

— товари, що вміщують або забруднені органічними та неорганічними хімікатами (кислотами, лугами);

— товари побутової хімії;

— товари фармацевтичної промисловості та гігієнічні засоби тощо.

Головне, що варто розуміти – небезпечні відходи значно шкодять довкіллю і нашому здоров’ю, тому маємо поводитися з ними обережно, як того вимагає законодавство.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button