Суспільство

В громаді на Чернігівщині стадіону присвоїли ім’я видатного футболіста

Жителі Сосницької громади оцінили внесок свого славетного земляка Валерія Кравчинського у становлення та розвиток Чернігівського футболу вирішили присвоїти його ім’я центральному стадіону.
Таке рішення підтримали депутати ради на останній сесії.
«З історії розвитку фізичної культури і спорту рідного краю», автор Борис Нечипоренко:
Вагоме місце в історії розвитку футболу Чернігівщини займає виходець з нашого краю, майстер спорту СРСР з футболу, центральний захисник і багато­річний капітан Чернігівського ФК «Десна» Валерій Кравчинський.
Валерій Кирилович народився в 1938 році у Сосниці. Родина мешкала по вулиці Перемоги, поблизу річки Убідь. Його батьки працювали педагогами Сосницького сільськогосподарського технікуму. Батько Кирило Олександро­вич, закінчивши місцевий навчальний заклад у 1932 році за спеціальністю «Захист рослин», спочатку працював викладачем, згодом заступником ди­ректора. Мати Лариса Степанівна (дівоче прізвище Штундер) також була ви­кладачем технікуму.
У 1947 році сім’я переїхала на постійне проживання до міста Чернігова. Навчаючись у дитячо-юнацькій спортивній школі обласного центру, талановитий юнак успішно вдосконалює фізичні і технічні здібності та поступово формується як професійний футболіст. Якість гри молодого фут­боліста помітили тренери Чернігівського ФК «Авангард» (з 1961 р. «Десна») та запросили до своєї команди грати на позиції центрального захисника.
Валерій Кравчинський – найпопулярніший футболіст «Десни» 60-х років. Зокрема, був єдиним вихованцем місцевого футболу, хто закріпився у ос­новному складі команди майстрів. Довше за будь-кого, аж сім років поспіль, залишався капітаном «Десни», ставши справжнім лідером команди, її душею. Зоряними періодами його футбольного довголіття стали роки 1965, коли деснянці у розіграші Кубка Радянського Союзу дійшли аж до 1\8 фіналу, а також 1968. Тоді вдалося здобути путівку до другої групи класу «А».
У 1967 році Валерій удостоївся високого звання майстра спорту СРСР з футболу. Легендарний захисник провів у складі «Десни» рекордну кількість матчів – 286. За рейтингом кращих футболістів клубу прізвище Вале­рія Кравчинського знаходиться на вищому щаблі. Наступними йдуть відомі футболісти: центральний нападаючий Юхим Школьников (згодом був голов­ним тренером команди) та знаменитий воротар Київського «Динамо» Віктор Банніков, гравець збірної команди СРСР (грав за «Десну» в 1960-1961 роках).
Зі слів рідного брата Володимира Кириловича, Валерія запрошували грати за дублюючий склад столичного «Динамо», але улюбленець місцевих убо­лівальників «Крава» не залишив своєї рідної команди та радував їх якісною грою до 32-х років. Саме Валерій Кравчинський у жовтні 2000 року під час святкування 40-річчя Чернігівської «Десни» виводив з капітанською пов’яз­кою ветеранів рідного клубу на товариську зустріч з зірками прославленого клубу Київського «Динамо».
Щодо участі Валерія Кириловича у футбольних баталіях на малій батьків­щині, зокрема у Сосниці, то, як стало відомо від місцевих шанувальни­ків «гри мільйонів», він, навідуючись до своїх рідних, виступав за збірну Со­сниці та своєю красивою грою приносив радість своїм землякам.
Останній раз Валерій Кравчинський грав за нашу збірну у складі ветеранів з футболу з молоддю у 1982 році. Того літа він відпочивав у санаторії ім. Щорса і був запрошений на матч. Граючи за ФК «Десна», Валерій навчався у Чернігівсько­му політехнічному інституті. Після закінчення спортивної кар’єри, працював інженером на радіоламповому заводі та брав активну участь у громадському житті міста над Десною, багато зробивши для подальшого розвитку футбо­лу.
Окрім того, що Валерій Кирилович був яскравим футболістом, він завжди залишався красивою, толерантною, доброзичливою та мудрою людиною.
На жаль, на початку 2001 року його не стало.
На честь знаменитого футболіста обласна федерація футболу затвердила щорічний турнір на кубок Валерія Кравчинського серед вихованців ДЮСШ.
Джерело: Сосницька громада 

Ще статті по темі

Back to top button