Суспільство

В області стало більше «зеленої енергії»

За І квартал поточного року Чернігівщина збільшила виробництво електричної енергії з відновлюваних джерел. Розпочали роботу 7 генеруючих установок, які залучають енергію сонця. Загальна потужність — 92 кВт.

Генератори встановлені у приватних господарствах в селах Лебидівка та Євминка Козелецького району, селищі Хибалівка Куликівського району, селі Талалаївка Ніжинського району, селищі Макошино Менського району, селі Брусилів Чернігівського району та безпосередньо в Чернігові.

Минулоріч одна така установка виробила майже 6 тисяч кВт/год. Враховуючи, що в середньому одне домогосподарство споживає щорічно біля 2 тисяч кВт/год, одного приладу вистачить на забезпечення електроенергією 3-х господарств.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині теплова енергія – під контролем

На сьогодні в області вже виробляється 635 кВт енергії лише від сонця.

Загальна потужність об’єктів відновлюваної енергетики області, яка поєднує в собі виробництво електроенергії з біомаси, біогазу, сонячної енергії та за допомогою сили води, становить понад 5 тисяч кВт. З початку цього року зазначеними об’єктами вже вироблено понад 7,5 мільйона кВт/год електроенергії.

Впровадження «зелених» проектів стимулює низка законодавчих змін, зокрема:

– удосконалення та прив’язка до курсу євро до 2030 року «зеленого» тарифу;

– ліквідація вимоги щодо «місцевої» складової;

– запровадження надбавки за використання українського обладнання;

– укладання довгострокових договорів на закупівлю «чистої» електроенергії за «зеленим» тарифом.

Відновлювана енергетика України стає все більш привабливою сферою для інвестицій. З 2015 року у зазначений напрям вкладено понад 550 мільйонів євро.

Джерело: Департамент ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу 

Чернігівської облдержадміістрації

Ще статті по темі

Back to top button