Суспільство

В області цьогоріч буде збільшено кількість патронатних родин та дитячих будинків сімейного типу

На Чернігівщині протягом минулого року на обліку соціальних служб перебували майже 4,2 тисячі сімей (а це більше восьми тисяч дітей), які опинилися у складних життєвих обставинах. З них півтори тисячі отримували послуги соціального супроводу. Відтак, складні життєві обставини подолали 755 родин, 549 — мінімізували їх наслідки. Загалом у 2019 році соціальними послугами охоплено більше 18 тисяч сімей найуразливіших категорій населення області, в яких виховується близько 26 тисяч дітей.

Про підсумки минулого року та завдання на поточний говорили вчора, 27 лютого, директори центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, закладів соціального обслуговування, фахівці із соціальної роботи об’єднаних територіальних громад.

Участь у нараді взяла заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові створюється ще один дитячий будинок сімейного типу

Нагадаємо, що в області функціонують 26 центрів СССДМ: обласний, 15 районних, 2 міські, 8 центрів в ОТГ. Ще у семи громадах відповідні послуги надають фахівці із соціальної роботи, які перебувають у штаті районних центрів та утримуються за рахунок субвенцій з бюджетів громад. У 10 ОТГ створені відділи/сектори, до повноважень яких належить надання соціальних послуг, у восьми — профільні фахівці включені до складу центрів надання соціальних послуг, а в шести — введені окремі посади фахівців із соціальної роботи.

— На вас покладена велика відповідальність. Адже виявляти сімейні кризи, а також запобігати ним — це щоденна кропітка робота, мета якої — створити безпечне середовище для розвитку дитини саме в родині. Таким чином покращується і соціальний клімат у громаді, де має працювати реальний механізм підтримки сімей у складних життєвих обставинах, — наголосила Наталія Романова і додала, що робота у напрямі розвитку сімейних форм виховання має бути в рази потужнішою.

Так, в області є потреба у збільшенні кількості патронатних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Звичайно, позитивом є створення з 2017 року 11 патронатних родин (в Україні їх 121), чиїми послугами вже скористалися 34 дитини, в тому числі минулого року — 24. Втім, дітей, котрі потребують цих послуг, значно більше. Тому ЦСССДМ планують прводити більш потужну інформаційну кампанію, аби якнайбільше залучити потенційних вихователів. Роз’яснювальну роботу проводитимуть і серед прийомних батьків. Адже патронат вигідний усім: для вихователів це своєрідна робота, за яку вони отримують фінансову підтримку, дитина при цьому легше переживає складний період у сім’ї, а у держави немає потреби фінансувати інтернатні заклади. За прогнозами обласного центру СССДМ, цьогоріч кількість патронатних сімей має збільшитися до 16.

Набувають поширення в області і ДБСТ. Нині їх 28. Крім того, функціонують 198 прийомних сімей.

 

Центри СССДМ активно співрацюють зі службами у справах дітей. Тож під час наради учасники детально обговорили проведення оцінки потреб дитини. Тут потрібно враховувати як побутові умови, так і загальну атмосферу у родині, яка опинилася у складних життєвих обставинах.

До слова, на Чернігівщині всього зростає 160 253 дитини. З них 2 030 — сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, 92% охоплені сімейними формами виховання.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

 

Ще статті по темі

Back to top button