Суспільство

В обленерго розказали, чи є нові графіки відключень світла для Чернігівщини і коли їх планують застосовувати

У мережі з’явилася інформація щодо нових графіків відключень, які розробляють обленерго, а також про те, що з 1 жовтня в усіх областях почнуть діяти графіки погодинних відключень. Згодом останню інформацію спростували. Чи є нові графіки відключень електропостачання для Чернігівської області та коли їх планують застосовувати?

Горкавий Роман Олександрович, начальник оперативно-диспетчерської служби АТ «Чернігівобленерго»:

– Розроблення графіків обмеження електропостачання – це стандартна частина роботи кожної компанії-оператора системи розподілу. Визначається вона Законом України «Про ринок електричної енергії», «Інструкцією про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем зниження електроспоживання» та «Інструкцією про складання і застосування графіків погодинного відключення електроенергії». Оновлюються графіки обмеження електропостачання щороку стільки, скільки існує українська енергосистема. Тож ця процедура абсолютно не пов’язана з повномасштабним вторгненням чи енергетичною кризою. Просто раніше, коли не було великої потреби застосування цих графіків, на такій роботі не акцентували увагу.

Графіки обмеження електропостачання є різних видів. І не всі вони стосуються побутових споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 13 населених пунктів Чернігівщини залишилися без світла через негоду

Графік обмеження електричної енергії (ГОЕ) застосовується в разі виникнення дефіциту пального (зниження експлуатаційних запасів пального на електростанціях до величини, меншої за необхідну для десяти діб роботи) або гідроресурсів. Графік обмеження електричної потужності (ГОП) – у разі виникнення загрози порушення балансу між виробництвом і споживанням електричної потужності та її дефіциту в об’єднаній енергетичній системі України або в її окремих частинах. І ГОЕ, і ГОП стосуються промислових споживачів.

Графік погодинних відключень (ГПВ) застосовується з метою запобігання порушення режиму роботи енергосистеми України внаслідок дефіциту електричної потужності. ГПВ складається в обсязі не менш ніж 75% максимального споживання електричної потужності області та передбачає шість рівних черг, які вводяться поетапно одна за одною. У цей графік відключень заведені побутові та промислові споживачі.

Графік аварійних відключень (ГАВ) застосовується в разі несподіваного виникнення аварійного дефіциту потужності та зниження частоти електричного струму нижче рівня 49,6 Гц, порушення режимів граничних перетоків або недопустимого перевантаження устаткування, зниження рівня напруги в контрольних точках, необхідності запобігання порушенням гранично допустимих режимів роботи гідроелектростанцій та водосховищ України, а також якщо не вистачає часу для введення ГОП або введені обмеження є недостатньо ефективними. Складається ГАВ в обсязі не менш ніж 25% максимального споживання електричної потужності області. Однак лінії, які живлять споживачів першої категорії з надійності електропостачання, туди не заведені.

Спеціальний графік аварійних відключень (СГАВ) застосовується за умови недостатньої ефективності введеного ГАВ у разі необхідності запобігання системним аваріям, подальшого зниження частоти електричного струму нижче рівня 49,4 Гц та загрози розділення об’єднаної енергетичної системи України по одному з внутрішніх перерізів електромережі. Введення СГАВ має бути виконане протягом трьох хвилин із моменту отримання команди.

При цьому ані АТ «Чернігівобленерго», ані інша регіональна компанія-оператор системи розподілу не керують процесом обмеження споживання електроенергії самотужки. Проводяться відключення виключно за командою диспетчера НЕК «Укренерго». Тож і спрогнозувати, коли і який графік обмеження електропостачання буде задіяний, неможливо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button