Суспільство

В одній із громад на Чернігівщині в розпалі робота над розробкою першого цифрового Меморіалу в області

Майже два місяці кипить робота над створення цифрового меморіалу в громаді на Чернігівщині. Команда платформи пам’яті Меморіалу працює над розробкою першого проекту майбутнього меморіалу разом із краєзнавчим музеєм Ічні. Адже саме Ічню, з поміж десяти громад, що перемогли на конкурсному відборі, обрали для створення першого меморіалу пам’яті на Чернігівщині.

Готового рішення, як саме виглядатиме цифровий меморіал, поки що немає, є тільки гіпотези.

Форму та наповненість Меморіалу хочуть обговорити з жителями громади, адже об’єкт у подальшому має стати чимось рідним та близьким для людей, місцем зв’язку поколінь, становити цінність для громади і тепер, і в майбутньому.

Одна з ідей, як міг би виглядати цифровий меморіал – це сенсорний екран (розміщений на стіні або на стійці), що розповідатиме історії життя людей, яких втратила громада у війні: і цивільних, і військових. Персональні історії будуть супроводжувати їхні фото. Доповнювати їх також будуть відео чи іншими інтерактивними матеріалами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У трояндовому куточку Чернігова розквітли королеви квітів

Першим етапом створення став збір інформації. У квітні журналістка Меморіалу їздила в Ічню та села громади. Там записала свідчення про цивільних загиблих жителів.

Завідувачка музею Людмила Ємець передала напрацювання власної бази даних про загиблих захисників – зараз над текстами працюють журналісти.

Наступним етапом команда планує провести в Ічні захід, що проходитиме у форматі обговорення побажань чи ідей з місцевими жителями.

На заключному етапі команда проведе збір коштів для купівлі та встановлення необхідного обладнання для цифрового Меморіалу у тому місці, який обере громада.

Досвід створення першого цифрового меморіалу знадобиться під час реалізації і наступних проектів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button