Суспільство

В онкодиспансері відкрили онкоторакальне відділення

У Чернігівському обласному онкологічному диспансері відкрите нове онкоторакальне відділення на 15 ліжок.

Як зазначив головний лікар онкодиспансеру Валерій Зуб, потреба у створенні підрозділу вкрай необхідна. Щорічно хірургічного лікування новоутворень легенів, середостіння, грудної стінки та діафрагми потребують майже 400 пацієнтів.

Надання медичної допомоги зазначеного профілю розпочалося ще 2016 року. На той час на базі відділення пухлин голови, шиї та грудної клітки було створено 10 онкоторокальних ліжок. У зв’язку зі специфічним плином хвороб і післяопераційного періоду, необхідністю в ширшому впровадженні сучасних методів діагностики та лікування і було прийнято рішення щодо виокремлення окремого напряму − і 1 вересня відкрито онкоторакальне відділення на 15 ліжок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чернігівському онкодиспансері аналіз крові став платним

За словами завідувача онкоторакального відділення Андрія Полетавкіна, окрім виконання рутинних резекцій легенів різних об’ємів, планується подальший розвиток діагностичних торакоскопічних, відеоасистованих операцій, проходження курсів удосконалення та напрацювання досвіду, навичок для виключно ендоскопічного видалення пухлин плеври, середостіння, легенів.

Головним залишається принцип підвищення якості лікувальної допомоги та життя хворого шляхом обрання оптимальної тактики.

Нозологічні форми та патологічні стани для направлення на консультацію до торакального хірурга:

− об’ємне утворення (пухлина доброякісна чи злоякісна): легенів, середостіння, вилочкової залози, перикарду, грудної стінки (плеври, ребер, грудини, м’яких тканин);

− кіста чи абсцес легенів, середостіння, грудної стінки;

− пневмонія з ускладненнями, рецидивуюча, із затяжним перебігом (часто є маскою ракової хвороби);

− ателектаз легенів, частки (долі), сегмента;

− дисемінація в легенях неуточнена;

− кровохаркання неуточнене;

− вади розвитку органів грудної клітки у дорослих.

Колектив новоствореного відділення укомплектований потрібною кількістю лікарів, медичних сестер, в тому числі й молодших.

Ще статті по темі

Back to top button