Суспільство

В Україні може різко зрости вартість електроенергії

В Україні у липні 2019 року можуть щонайменше у 1,5 раза підвищити ціни на електроенергію для населення. Чинний тариф покриває лише 50% економічно обґрунтованої вартості «струму». Після відкриття ринку тарифи будуть визначати попит і пропозиція.

Національна комісія у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) ціни для побутових споживачів не переглядає, а ось для бізнесу підвищує регулярно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Нова пошта» підвищила тарифи

Утримувати таку ситуацію вдасться лише до липня 2019-го, коли відбудеться запуск ринку енергетики. Регулювати ціни на ньому будуть попит і пропозиція. Відповідно до закону «Про ринок електроенергії», українці зможуть самостійно вибирати постачальника електроенергії, а компанії, конкуруючи за клієнтів, із часом знижуватимуть тарифи.

Прийдешній різкий стрибок тарифів визнають і в профільній комісії, і в Міненерго. Глава НКРЕКП Оксана Кривенко повідомила, що електроенергія для населення могла б коштувати приблизно 1,85 грн за кВт*год. При цьому українці за перші 100 кВт*год платять лише 0,9 грн, а за кожен наступний — 1,68 грн.

Міненерго запропонувало вводити ринкові умови поступово, щоб згладити очікуваний стрибок. Для цього хочуть запровадити спеціальні вимоги й на перехідний етап зобов’язати постачальників «струму» продавати електроенергію населенню за нижчими цінами.

Джерело: OBOZREVATEL

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Только все может «зрости» вечно… а деньги откуда брать? Достали…

Back to top button