Суспільство

В Україні можуть закрити всі психлікарні та тубдиспансери

1 квітня 2020 року в Україні стартує другий етап медреформи, згідно з яким фінансування всіх медустанов буде проводитися за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». В результаті скорочення державних субвенцій деякі медустанови будуть недоотримувати фінансування, тому прийнято рішення про «оптимізацію» тубдиспансерів і психлікарень.

Виділене фінансування просто не дозволяє утримувати існуючі стаціонари з лікування цих захворювань.

 

Серед людей, що перебувають у психіатричних закладах – майже 2 тисячі таких, що за рішенням суду мають бути на примусовому лікуванні. З 1 квітня навіть для них не передбачено ні ліків, ні харчування.

Також кваліфікована психіатрична допомога стане недоступною і для хворих дітей.

 

Ще під час перебування главою МОЗ Уляна Супрун заявляла, що лікувати туберкульоз в стаціонарах, як це робиться в Україні, зовсім не обов’язково. Хворий може проходити курс і в домашніх умовах під наглядом сімейного лікаря. Тоді ж почалося скорочення фінансування тубдиспансерів.

Ну а зараз «оптимізація» вже навіть не обговорюється. На лікування туберкульозу держава пропонує всього трохи більше 20 тисяч гривень, тоді як, скажімо, лікування резистентних форм (стійких до медпрепаратів) може коштувати 150-165 тисяч гривень.

Але, як каже екс-головний санітарний лікар України Святослав Протас, в лікуванні туберкульозу препарати — лише одна умова. Не менш важливо просто нагодувати пацієнта, адже туберкульоз — соціальна хвороба. Поза тубдиспансерів багато просто не будуть лікуватися, а це значить, що різко погіршиться епідеміологічна ситуація з туберкульозу, яка в Україні і так стабільно важка.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button