Суспільство

У селі на Чернігівщині реалізовують цікаві проєкти

Дуже щастить населеним пунктам, у яких є соціально відповідальний бізнес. Тобто такий, якого цікавлять не лише власні прибутки, а й розвиток населених пунктів, де живуть і працюють. Бо багато з надважливих завдань сільським бюджетам реалізувати просто не під силу.

Село Савин Козелецької громади – доволі велике село, в якому зареєстровано більше як 430 людей. До того ж, живе багато дітей. Також у цьому населеному пункті є група підприємств, які дбають про те, щоб у селі був порядок. Ми вже розповідали про ініціативу з відкриттям дитячої кімнати для дошкільнят та аматорської школи мистецтв, які функціонують завдяки небайдужим місцевим підприємцям.

Між тим, це не єдині проєкти, до яких доклав руку соціально відповідальний бізнес.

«Три чи чотири роки тому ми реалізували програму роздільного сортування сміття. Встановили 11 пунктів із його збору – твердих побутових відходів і різного сортованого сміття. Наразі в нас є уповноважена організація з поводження з відходами – Козелець «Екосфера». Є договір, вони централізовано вивозять сміття. І в такий спосіб упродовж 3-4 років ми зменшили навантаження на природу, наш ліс. Наші люди потихеньку звикають до цивілізованого поводження зі сміттям. Звісно, що є чимало проблем ще у людській свідомості. Але програму реалізовуємо, вона дотаційна й обходиться приблизно в 140 тисяч на рік. Ці кошти – з бюджету наших підприємств, тобто це особисті кошти підприємців. Ці гроші витрачаємо, щоб утримувати в належному санітарному стані населений пункт», – зазначив місцевий підприємець Ігор Мусієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хризантеми, троянди та самшити: осінні оновлення насаджень у Чернігові (Відео)

Завдяки зусиллям Ігоря Мусієнка та однодумців у рідному селі люди можуть скористатися послугами стоматолога, не виїжджаючи з рідного населеного пункту.

«Відкрили його років три чи чотири тому. Нам продали недорого стоматологічну установку, що вже була у використанні, але в доброму стані. Трішки докупили – і в нашому ФАПі є стоматологічний кабінет. Приїжджає до нас лікар із Києва, який, до речі, свій кабінет має в столиці. Люди онлайн записуються, і ця лікар приїжджає до нас і веде прийом пацієнтів.

І для ФАПУ взагалі в нас багато робіт проведено – і для утеплення, й інших, зокрема зроблено санвузол», – розповів Ігор Мусієнко. 

Зрозуміло, що попереду ще багато ідей і роботи. Аби тільки в Україні настав довгоочікуваний мир.

Спілкувалася Ірина Осташко

Фото – з сайту громади

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button