Суспільство

В Україні ще одній категорії чоловіків дозволили виїзд за кордон: що відомо

Станом на сьогодні в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, тому військовозобов’язані чоловіки не мають права покидати територію держави. Втім, існують винятки, визначені на законодавчому рівні.

Про це йдеться у Законі «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» і Правилах перетинання державного кордону громадянами України.

Право перетнути кордон та опинитися на території іншої країни під час воєнного стану мають чоловіки, які утримують трьох і більше неповнолітніх дітей. Відповідно до частини 1 статті 23 ЗУ та пунктів 2-6 Правил такі українці безперешкодно можуть виїхати, якщо нададуть підтверджуючі документи про факт утримання. Йдеться про такі офіційні папери:

  • свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);
  • посвідчення батька багатодітної сім’ї;
  • рішення суду про позбавлення батьківських прав;
  • свідоцтво про смерть одного із батьків дитини;
  • судове рішення про відібрання дитини без позбавлення батьківських прав;
  • рішення суду про визнання одного із батьків безвісти зниклим;
  • оголошення одного із батьків померлим.

Як зауважив адвокат Володимир Крекотень, цей перелік не є остаточним і повним, адже закон не обмежує список. Для кожного індивідуального випадку потрібні документи визначаються окремо. Надати для підтвердження можна або оригінали, або нотаріально завірені копії.

Більше того, навіть у випадку проживання чоловіка окремо від дітей він не втрачає дозвіл на виїзд за кордон. Втім повинен мати докази того, що опікується їх фінансовим благополуччям. Зокрема підтверджуючими документами можуть бути судові рішення про призначення аліментів та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості щодо сплати.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button